Arts i Humanitats | Diari de recerca

14. L'arribada a la darrera ciutat de l'antic regne de Shangshung

13 febrer 2009 | Arts i Humanitats, Diari de recerca

La silueta de la massa rocosa en forma de dues banyes ens apareixia davant els nostres ulls. Sens dubte, als antics habitants de Shangshung els recordaria el cap d’un “khyung”, la gegantesca au mitològica tibetana considerada com una de les icones principals de la religió bon i emparentada amb el garuda indi. Per aquest motiu l’indret es coneix amb el nom de Khyungdzong o La fortalesa del Khyung (gaurda).

La història de la fortalesa del Khyung

D’acord amb els textos sagrats bonpos i amb antigues cròniques històriques tibetanes trobades a Dunghuang, Khyungdzong va ser la darrera ciutat de l’antic regne de Shangshung en ser conquerida per l’emperador del Tibet, Songtsen Gampo. L’últim rei de Shangshung, Ligmihya, va caure ferit de mort precisament a Khyungdzong, víctima d’un parany que la seva pròpia esposa, Semakar –germana de Songtsen Gampo- havia urdit contra ell.

Fotografies per a l’eternitat

Amb no certa dificultat, vam identificar alguns dels murs de l’antiga ciutat. Les restes més importants les vàrem localitzar entre les roques centrals, on van quedar més protegides dels avatars de la història que inclouen freqüents terratrèmols superiors a l’escala 7 de Richter. D’acord amb els nòmades de la regió, que ens acompanyaven en la inspecció de les runes, les sacsejades de l’altiplà tibetà fan caure algun dels murs que encara sobreviuen al pas del temps. Cal fotografiar l’indret amb gran detall, per evitar perdre qualsevol testimoni de l’antiga ciutat de Shangshung.

Comprovo que l’estructura dels envans de pedra que encara resisteixen tenen una estructura molt similar als que vam trobar a Khyunglung Khardzong (en una expedició de l’any 2006) a la regió de Ngari molt a prop del Mont Kailash, i que es consideren les restes de l’antiga capital del regne de Shangshung.

Aquí, però, no s’acaba la nostra feina, encara queda, entre d’altres, endinsar-nos dins les coves… així que no us perdeu el proper missatge!

Josep Lluís Alay

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.