• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciBadant pel mercat d’aliments de Lhasa
Tornar

Badant pel mercat d’aliments de Lhasa

22 gener, 2009
No hi ha res en la meva opinió per endinsar-se en una cultura diferent com obrir les portes dels seus mercats de productes i, especialment d?aliments. Al mercat de Lhasa hi podem trobar de tot, des de carn de iac fins a botifarres negres, xufles i bolets.

En aquest missatge proposo una mirada del tot diferent als carrers de la ciutat. Avui visitem el mercat de Lhasa, situat a la part antiga de la ciutat, coneguda com el Barkhor.

A Lhasa hi trobem un basar on bona part de les parades dels comerciats són a l'aire lliure, malgrat el fred de primera hora del matí. Molts d'ells busquen els angles del carrer on hi toca el sol per escalfar-se una mica. Trobem sobretot productes secs i carn fresca.

Nòmades a la ciutat

Visitar Lhasa a l'hivern té l'interès afegit de veure els nòmades a la ciutat, que després de matar alguns dels animals dels ramats, baixen per vendre'n la carn als habitants de Lhasa. Després de comprar la carn fresca (de iac o de xai), normalment els tibetans la deixen assecar a l'aire lliure. D'aquesta manera, es pot consumir carn tot l'any. Al costat de la carn hi trobem d'altres productes destacats de la cuina tibetana, com la farina torrada d'ordi (tsampa), la mantega de iac (mar) i tota mena de formatges (churra) que sovint es compren secs i lligats en una mena de collar. Trobem el te al costat d'algunes verdures que avui dia es planten als hivernacles que envolten la ciutat.

Botifarra negre, xufles i bolets

Hi ha tres productes tibetans que sempre m'han cridat l'atenció per la proximitat que tenen amb el nostre paladar.  En primer lloc hi ha les butifarres negres (gyuma), que no manquen a les taules tibetanes les quatres estacions de l'any; es preparen amb carn de be o iac barrejada amb sang. En segon lloc tenim la troma, un petit tubercle que es compra sec, es deixa un remull i es cuina finalment afegint-lo a l'arròs; sens dubte recorda la nostra xufla. Els tibetans el consideren com un dels menjars més apreciats i té un contingut molt elevat de proteïnes. El seu nom científic és potentilla anserina i es pot trobar a les zones alpines d'Europa i d'altres parts del planeta, però indubtablement és al Tibet on és més apreciada.

 Finalment, esmentaré un producte que només es troba a l'estiu: el bolet. Al Tibet es recullen a finals de juliol i principis d'agost, per tant ara no en trobarem al mercat. N'hi ha de molts tipus diferents, però el més deliciós de tots és el sersha o "carn d'or", que efectivament presenta un color groc i se serveix a les taules tibetanes fregit amb mantega. El nom científic és Floccularia luteovirens i de ben segur que deleitaria als nostres aficionats a la micologia i al consum de bolets.

L'abundor del mercat contrasta amb la desolada regió del Txhangtang, l'objectiu d'aquest viatge, on les temperatures mínimes freguen els 40 graus sota zero, com us explicarem ben aviat.

Josep Lluís Alay  

Parada de carn al mercat de Lhasa

A la fotografia veiem una parada de carn al mercat de Lhasa.

A l'hivern,  els nòmades baixen a la ciutat per vendre carn als habitants de Lhasa. Després de comprar la carn fresca (de iac o de xai), normalment els tibetans la deixen assecar a l'aire lliure. D'aquesta manera, es pot consumir carn tot l'any.

Formatge del mercat de Lhasa

A la imatge hi veiem una parada amb formatge del mercat de Lhasa.

Els tibetans consumeixen diversos productes derivats de la ramaderia, com ara la mantega de iac (mar) i tota mena de formatges (churra) que sovint es compren secs i lligats en una mena de collar.

Parada amb xufla al mercat de Lhasa

Parada amb xufla (troma) al mercat de Lhasa.  es tracta d'un petit tubercle que es compra sec, es deixa un remull i es cuina finalment afegint-lo a l'arròs. Els tibetans el consideren com un dels menjars més apreciats i té un contingut molt elevat de proteïnes.

Etiquetes: Aliments / Nutrició, Antropologia, Art / Humanitats, Expedició al Tibet (Zhang zhung), Gastronomia, Tibet

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Josep Lluís Alay

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Recuperem un manuscrit escrit en l’oblidada llengua de ShangShung

Rera les passes del gran lama bonpo Khyungtrul Rinpotxe

La vida en una cova i una tenda nòmada

El vol dels voltors

Donem la volta a Khyungdzong

Dins les coves sagrades de Khyungdzong

L’arribada a la darrera ciutat de l’antic regne de Shangshung

Kham, la terra dels guerrers

Kunkamsang (“Tens bona salut?”)

Cap a Khyungdzong, la darrera ciutat de Shangshung

Un recorregut pel Tibet

L’enigma de l’agricultura: llegendes vora el llac

Provisions, revisions i deïtats: seguim amb l’expedició!

La indestructible fe religiosa dels tibetans

Cap al Gran Nord tibetà: Changtang

Badant pel mercat d’aliments de Lhasa

Un paisatge amb tonalitats turquesa i maragda

Molt a prop del cel

Arribada a Lhasa

Comença el viatge a Chengdu

Piulades recents

  • 📸🔬Docents! Animeu els vostres alumnes a participar-hi! 👇 https://t.co/AqMDAiBN5P
  • 📣Atenció! Hem obert la convocatòria del concurs de 📹vídeos de #ciència en català X(p)rimenta 2021. Feu una ullada a… https://t.co/kEdoJmEYOK
  • 📣Oberta la inscripció per a participar a #Physicat, el concurs de problemes de #física adreçat a alumnes de… https://t.co/bwBMgg79X5
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar