Arts i Humanitats | Diari de recerca

1: Els preparatius

15 març 2011 | Arts i Humanitats, Diari de recerca

Ben aviat marxarem cap al Brasil. Hi ha tantes coses a preparar…quanta feina per fer!

Potser us sembli estrany però, com els companys científics, els historiadors no entenem la feina si no la fem en equip. I constituir un equip de treball no és una cosa gens fàcil, sobretot si vivim a més de 6.000 km de distància. Sort que les noves tecnologies ens ajuden molt.

Perquè estudiem les cultures del passat, però acompanyats per la tecnologia del present

A la Universitat de Barcelona hi som el Luigi, el Ricard i la Natàlia, tres professors d’Història d’Amèrica, membres del Grup de Recerca CINAF; un grup que investiga les cultures indígenes i afro americanes que es desenvoluparen en el continent americà. Ens interessa molt saber com es van organitzar en aquest continent tres grups culturals diferents: les poblacions indígenes originàries, les procedents de la península Ibèrica (portuguesos i castellans) i l’africana. És el que nosaltres anomenem societats en contacte.

Com es van organitzar aquestes tres cultures tan diferents en un mateix espai?

Sabem que no va ser una relació fàcil i que va anar lligada a molts conflictes, però que al cap i a la fi, va ser clau per a configurar a l’actual societat afro americana  que viu a les Amèriques. Com que el continent és molt gran i el període molt llarg, ens hem centrat en un moment i una àrea clau.

L’àrea d’estudi: el nord-est del Brasil, l’antiga capitania de Pernambuco

I dos punts molt especials, el riu San Francisco i el lloc mític de Palmares. El riu San Francisco és una de les vies de penetració cap a l’interior del territori nord-est i Palmares és un ‘quilombo’. Però això del ‘quilombo’, ja us ho  explicarem més endavant…

Quan arribem ens trobarem amb els nostres col·legues de la Universitat Federal de Pernambuco: la Bartira i l’Scott, que ens visitaran per a poder coordinar el treball de camp. La Bartira és historiadora i coneix molt bé el territori de l’antiga Pernambuco durant els segles XVI i XVII. L’ Scott és arqueòleg i realitza excavacions a l’àrea de Palmares.

No us hem dit encara que part del viatge el farem en vaixell?

Qui ha dit que estudiar Història consisteix a tancar-se a llegir papers antics?  Aquests són dies de reunions i de visites al metge. Ens cal posar-nos vacunes pel tifus, la febre groga, el tètanus… Els dies passen ràpid i els e-mails cada vegada són més i més continuats. Hi ha tantes coses a preparar!

Us ho anirem explicant. Fins ben aviat!

Natàlia Moragas, Ricard Piqueras i Luigi Ruiz

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.