Recursos per experimentar la biologia a l’aigua

10 març 2012 | Biologia, ESO, Material didàctic

Des de fabricar gel marí a realitzar una columna de Winogradsky, us oferim diversos materials i propostes d’experimentació per a explorar el potencial pedagògic de mars, rius i basses.

 
Col·locar una superfície dins l’aigua i esperar que passin uns dies. Amb això n’hi ha prou per propiciar observacions interessants sobre la vida aquàtica: unes poques setmanes són suficients per veure com unes espècies colonitzen la nostra superfície i són substituïdes -o complementades- per unes altres.
Aquesta va ser una de les propostes d’observacions i d’experiments que va presentar la biòloga Begoña Vendrell en el marc de la xerrada “Biologia a l’aigua: propostes d’observació i d’experimentació per a escoles”   que va tenir lloc el dia 26 de febrer  a la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. Vendrell és investigadora al Institut de Ciències del Mar, del CSIC , professora de secundària de l’escola sant Gregori, i una de les coordinadores de la iniciativa El Mar a Fons.
Us oferim a continuació una selecció dels recursos que va presentar Begoña Vendrell:
Biologia a l’aigua: Propostes d’observació i d’experimentació per a escolesPresentació de Begoña Vendrell on s’hi relacionen tot de suggeriments de treballs senzills que els grups escolars poden dur a terme sobre la biologia, el medi físic  o la interacció entre ambdós, tant del medi marí com de les aigües continentals.
El Mar a Fons projecte coordinat des del ICM-CSIC que ofereix continguts educatius sobre els mars i oceans i proposa activitats per a desenvolupar des dels centres educatius. Hom hi pot trobar detalls sobre com realitzar moltes de les propostes aquí suggerides.
Fem un Zoo Microbià Instruccions sobre com preparar els medis per a fer cultius de bacteris marins, per la investigadora del ICM Marta Sebastián
Fes la teva pròpia proliferació d’algues microscòpiques   Proposta detallada de l’experiment basat en afegir fertilitzant a l’aigua de mar i provocar una proliferació d’algues, per Magda Vila i Eva Flo, investigadores del ICM.
Un filtre natural per depurar aigua  Proposta de filtre realitzada en vídeo per Josep Duran i Josep Anton Vieta, investigadors de la Universitat de Girona.
Descobrim el gel marí  Fabriquem dos glaçons, un d’aigua d’aixeta i l’altre d’aigua salada, i hi aboquem colorant per visualitzar els canals de salmorra del gel salat.  Vídeo preparat per l’escola Frederic Mistral.
Fabricant un model d’ecosistema: la columna de Winogradsky  Informació elaborada per Carlos Picado i Josep Carbonell,   Grup de Treball de Microbiologia.
Visualització d’una termoclina  i sSimulació de l’ascensió del corrent càlid del Pacífic, realitzat pels alumnes del Institut Blancafort (La Garriga), menció de la iniciativa X(p)rimenta 2011.