Experimenta

Descobrim el gel marí

23 abril 2008 | ESO, Experimenta, Química

A l’aigua de mar hi ha sal, i aquesta sal no pot formar part dels cristalls de gel. On va a parar la sal quan es glaça l’aigua del mar a l’Àrtic? L’experiment que us presentem avui us ajudarà a esbrinar-ho.

Materials

Per a realitzar l’activitat necessitareu els següents materials:

  • aigua
  • sal
  • un colorant en solució alcohòlica, com ara el blau de metilè.

Mètode
Primer heu d’emplenar un got de plàstic amb aigua (aigua de l’aixeta, per exemple), i posar-lo al congelador.
En segon lloc, hem de fer el mateix però amb aigua de mar. Com que segurament no en tindrem fàcilment a l’abast, el que farem és fabricar aigua salada. Per això hem d’introduir 35 grams de sal dins una ampolla d’un litre d’aigua. Un cop realitzada l’operació, ja podem emplenar un got de plàstic amb aigua salada i posar-lo al congelador.
Al cap d’unes hores haurem obtingut dos glaçons: un d’aigua dolça i l’altre d’aigua salada. Ara es tracta que els posem per separat, sobre d’un plat, i que hi aboquem per sobre unes gotes de colorant. Què observem?

Interpretació de l’experiment
Ens adonarem que el colorant rellisca damunt del glaçó d’aigua dolça sense entrar-hi, mentre que el glaçó d’aigua salada incorpora el colorant i queda tot ell tenyit. Per què pot passar això? Què hi té a veure la sal?
Com ja us hem dit, la sal no pot formar part dels cristalls de gel. La sal s’acumula a tot un seguit de menudes escletxes i cavitats que es creen dins del gel,  formant les salmorres. El gel marí, doncs, és ple de petits canals de salmorra.  Per això el colorant penetra dins el gel, perquè entra per aquests canals salats.
Tot plegat ho veureu ben clar si mireu el vídeo preparat per  membres de l’Escola Frederic Mistral/Tècnic Eulàlia.
Els petits canals salats constitueixen un ecosistema especial que a l’Àrtic s’estén al llarg de milers de quilòmetres quadrats pel gel marí. Els organismes que habiten aquests canals de salmorra  són, principalment, algues i bacteris.
Aquest experiment està basat en el que van dur a terme Josep Marlés i Patrícia Álvarezº, de l’Escola Frederic Mistral/Tècnic Eulàlia, gràcies a l’estada que van protagonitzar al vaixell trencaglaç Amundsen.

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.