Pregunta

Com fan els trencalossos per pair els ossos?

20 març 2007 | Biologia, Pregunta

Com fan els trencalossos per pair els ossos?

Pregunta proposada per: Anna, Lorena i Miriam (Santa Margarida de Montbui)
El trencalòs té una comissura bucal adaptada per poder engolir restes òssies de fins a 30 cm de llargària i 5 d’amplada. Això li permet empassar ossos força grans, com es pot veure en aquest impressionant vídeo.   L’elevada proporció de cèl·lules secretores d’àcid que té el seu estómac li ajuden a digerir aquest especialitzat aliment en menys de 24 h.  Cal tenir present que els ossos tenen un valor energètic de 161 quilocalories per 100 grams, superior al de la carn, que assoleix aproximadament 140 quilocalories per 100 grams.
Quan els ossos són massa grans, el trencalòs els llença contra una superfície rocallosa per a trencar-los i poder menjar-ne els bocins.
Hom calcula que la dieta dels trencalossos adults està formada en un 70% per ossos, i en un 30% per carn o vísceres de les restes d’animals que troba. Si voleu conèixer la seva dieta amb més detall, us remetem a l’article L’alimentació del trencalòs. Com explica aquest escrit, els cadàvers d’isards, ovelles i cabres constitueixen el recurs que més explota el trencalòs a Catalunya.
Antoni Margalida
Vídeo: un trencalòs jove menjant una pota de xai

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.