Experimenta

Fabrica tinta invisible com a l'any 1766

14 gener 2013 | ESO, Experimenta, Química

La tinta invisible ha estat utilitzada a les guerres, al espionatge i en històries d’amor des de molt antic. Reprodueix amb els estris d’avui una recepta del 1766 !
El professor de literatura catalana medieval i d’escriptura, Xavier Renedo, i el químic Josep Duran, els dos de la Universitat de Girona, ens expliquen els misteris de la tinta invisible.
Formules per fer tinta invisible n’hi ha hagut moltes però la que ens proposen aquests investigadors de la Universitat de Girona té l’afegit de la seva història ja que té més de 200 anys d’antiguitat. En concret la que es proposa en aquesta experiència és obra de Fra Luis de Olot, publicada el 1766 al llibre Tratado del origen y arte de escribir bien ilustrado con veinticinco láminas. Girona: En la Imprenta de Narciso Oliva.

Fem tinta invisible a la cuina
Si vols fabricar tu també tinta invisible i vols conèixer els detalls del nostre experiment, llegeix el text Tinta invisible que ens ha preparat en Josep Duran.  Si tens curiositat per saber com era la fòrmula original de 1766, pots llegir l’article la Tinta invisible, una formula de 1766, preparat per Xavier Renedo.
Missatges que s’escriuen i no es veuen, i d’altres que desapareixen, són curiositats que ja a l’antiguitat s’utilitzaven i que ara podem tornar a fer amb molta atenció.
Aquesta col·laboració entre Història i Química demostra com la recerca i la curiositat per investigar diferents fets, necessàriament posa en relació diferents branques de la ciència.
I si vols una mica de literatura, pots llegir el mini conte de Jorge Luis Borges i Margarita Guerrero titulat El mono de la tinta, i publicat en El libro de los seres imaginarios.
 

1 Comentari

  1. Elías

    podrieu intentar millorar el so?, per la qual demes penso que el vídeo aquesta aconseguit

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.