Diari de recerca | Tecnologia i enginyeria

6. El submarí oceanogràfic és la part més atractiva… i delicada

23 setembre 2010 | Diari de recerca, Tecnologia i enginyeria

Hem de conèixer a la perfecció el lloc de la immersió i les condicions de la mar. Si hi ha molts corrents, JAGO no pot navegar i pot ser molt perillós, tant pel submarí com per la nostra pròpia seguretat.

Els moments més complicats són quan s’ha de posar el submarí a l’aigua i quan s’ha de recuperar i pujar al vaixell. Una vegada l’operació de posar a mar el submarí comença s’aturen la resta d’activitats a bord i quasi tot el personal científic i la meitat de la tripulació està totalment concentrada en l’operació. Quan el submarí és a l’aigua se segueix des del vaixell mitjançant un sistema acústic i ens comuniquem amb un micròfon.

Ens interessen especialment els fons de roca, perquè són els que s’hi concentra vida més diferent. Però a la vegada, són els més perillosos pel submarí. S’hi troba molta més varietat d’organismes que en els arenals o zones de fangs, on seria molt més fàcil moure’s.

Les immersions duren entre dues i cinc hores. La baixada sembla lenta, però una vegada el submarí arriba al fons tota l’atenció es concentra en la feina, i quasi oblidem el risc que representa aquesta mena d’activitats.

Els estudis en submarins han canviat totalment la percepció que tenim dels fons marins

Ens permeten avançar en el coneixement d’una manera extraordinària, no comparable amb cap altra tecnologia disponible. Una vegada es decideix acabar la immersió, d’acord entre el pilot i les persones de seguiment al vaixell, comença la pujada amb lentitud. La sensació d’anar veient la llum de superfície és inoblidable. Una vegada a la superfície comença el moment que sembla més llarg.

Durant l’espera, l’onatge fa que et sentis com si fossis dins d’una boia

Aquesta espera es fa llarga, però a vegades el pilot ens gratifica amb un ambient musical (veure vídeo) que ens ho posa molt més fàcil. I no us confongueu, no es tracta d’un àudio afegit en l’edició del vídeo, la música realment està sonant dins del submarí!

Josep Maria Gili

2 Comentaris

  1. Busco submarí

    A qui no li agradaria veure què hi ha allà sota? Per increïble que pugui semblar, hi ha empreses que es dediquen a oferir viatges en submarins turístics (http://tinyurl.com/36hthvn). Un fanàtic dels submarins és James Cameron, s’ha fet construir submarins a mida. Ara n’ha encarregat un per gravar Avatar 2, que estarà ambientada en les zones més profundes de l’oceà. Mireu això: http://tinyurl.com/37xvspw Que hi ha algú, per aquí, que en tingui un i el vulgui compartir :)?

    Respon
  2. l'esparrall

    Tot i que el fons marí sempre m’ha fascinat em temo que cal alguna cosa més per poder treballar-hi durant hores, dies i mesos. Crec que a mi m’angoixaria bastant… La meva més sincera admiració pels que treballeu en aquest projecte, tant a bord del submarí com a terra!

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.