• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciLa troballa dels bancs de corall negre a Menorca
Tornar

La troballa dels bancs de corall negre a Menorca

4 octubre, 2010

El submarí ha trobat bancs de corall negre a uns 100 metres de fondària a la capçalera del canyó submarí de Son Bou. És la primera vegada que ho podem demostrar rigorosament en aquesta zona.

Recentment s’ha sabut que encara hi ha bancs de corall negre en zones no gaire profundes del Mediterrani. L’any passat, investigadors italians varen trobar un bosc molt gran de corall negre (Antipathes subpinnata) a menys de 100 metres de fondària a l’estret de Messina.

En aquest estudi es va poder avaluar de manera bastant rigorosa l’extensió i la mida de les poblacions de coralls negres i la fauna acompanyant. Però en els darrers mesos, altres entitats de caire no científic han divulgat dades molt poc rigoroses sobre la presència d’algunes colònies de corall negre en aigües espanyoles. I els mitjans de comunicació, com era d’esperar, van amplificar la noticia.

Ens preocupa la manca de rigor d’alguns mitjans de comunicació

Malgrat la importància de reportar la presència d’algunes espècies emblemàtiques com ara els coralls, el que ens preocupa és el poc rigor i precisió d’aquestes troballes i que malgrat tot donen més un caire superficial als aspectes mediambientals que el resultat d’un estudi seriós.

Aquesta situació preocupa a la comunitat científica catalana i espanyola ja que els mitjans de comunicació donen un excessiu protagonisme a les noticies d’organitzacions i entitats amb un escàs rigor científic en comptes d’explicar o desenvolupar notícies dels centres de recerca professionals.

Part de la responsabilitat és nostra, però no tota

Hi ha una part de responsabilitat dels científics per la seva escassa capacitat d’explicar de manera entenedora els seus resultats però això no té perquè ser l’excusa dels mitjans de comunicació. Parlant d’aquesta problemàtica a bord del vaixell oceanogràfic ens arriba al noticia que el submarí ha trobat bancs de corall negre a uns 100 m de fondària a la capçalera del canyó submarí de Son Bou.

Esperem expectants l’arribada del submarí a bord del vaixell per poder estudiar d’immediat les mostres que porta i revisar les imatges. Aquí ho teniu:

Estem exultants al comprovar que són comunitats de corall negre

Ara toca avançar els estudis per poder-ho explicar amb rigor i de manera entenedora. Hem d’estudiar la seva dimensió, característiques i estat de conservació. És la primera vegada que ho podem demostrar rigorosament en aquesta zona del Mediterrani nord occidental. És una troballa important ja que molts d’aquests bancs de corall negre s’han extingit degut a l’acció de l’home en les darreres dècades.

Us adjunto també un altre vídeo gravat a la mateixa zona, on podeu observar colònies de la gorgònia Callogorgia i del corall d’aigues fredes Dendrophyllia cornigera:

Josep Maria Gili

Coralls negres als fons marins del Canal de Menorca

En algunes de les plataformes de les parets de canyó submarí de Son Bou hem descobert importants bancs de coralls negres acompanyats de gorgònies i esponges.

Corall de profunditat al Canal de Menorca

Corall d’aigues fredes Dendrophyllia cornigera formant una comunitat característica entre 100 i 300 m de fondària. Aquest exemplar s’ha fotografiat a uns 100 metres de fondària prop del canyó de Sont Bou, al Canal de Menorca.

Etiquetes: Biologia, Espais naturals, Explorant la biodiversitat del mediterrani, Illes Balears, Mar, Mediambient, Món subaquàtic

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Josep Maria Gili

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Ens acomiadem…

La passió per descobrir

Idealitzem el que ens fa diferents?

Es poden recuperar els bancs de corall?

Una grata sorpresa al canal de Menorca

La troballa dels bancs de corall negre a Menorca

El Cap de Creus, un ‘hotspot’ de biodiversitat

Enveja sana

Coralls, gorgònies, esponges: trobem un autèntic oasis de vida a Menorca

El submarí oceanogràfic és la part més atractiva… i delicada

Iniciem un nou objectiu: el canal de Menorca

Zones que han sobreviscut a l’explotació humana

Com són els coralls profunds del Mediterrani?

Investigar per protegir

La ciència versus la flota pesquera: el cas dels coralls

Piulades recents

  • 📣Oberta la inscripció per a participar a #Physicat, el concurs de problemes de #física adreçat a alumnes de… https://t.co/bwBMgg79X5
  • 📣L'11a edició de la Fira del Coneixement de Berga se celebrarà els dies 14 i 15 d’abril de manera totalment 💻virtua… https://t.co/GJWOEPqe1H
  • 🔬Des del confinament al març, la percepció de la #ciència ha caigut entre els👩👦 joves, segons un estudi sobre cultu… https://t.co/0y1275cn0v
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar