Diari de recerca

4. La senyalètica que ens envolta.

08 juliol 2008 | Diari de recerca

Senyals i comunicació.

Quan anem pel carrer, quan visitem ciutats i entorns diversos hi ha quelcom que ens envolta. Un munt de senyals que ens envien informació. Avui ens fixarem en aquesta temàtica: la senyalètica.
I què vol dir?

Per senyalètica entenem una branca del disseny gràfic que té com a missió principal desenvolupar alguna forma de sistema de comunicació per a què una persona que no està familiaritzada amb un edifici, barri, ciutat, sistema de carreteres,… pugui orientar-se i arribar on volia. Normalment, la senyalètica utilitza sistemes de comunicació visual, malgrat que també hi ha projectes de senyalització acústica o tàctil, pensat per persones invidents. Fins i tot hi ha experiments de senyalitzar amb aromes!

Actualment, l’equip del Grup de Recerca en TICs i Paisatge treballem en un projecte per desenvolupar un sistema de símbols i de senyals per marcar els elements més significatius del Patrimoni Cultural de la ciutat de Roses. Al llarg d’aquest mes estem treballant en un projecte pilot on provarem el nostre sistema de senyalètica a la Ciutadella de Roses, per comprovar que realment funciona i és rellevant per als usuaris.
Com se senyalitza el Patrimoni?
El cas de la senyalització del Patrimoni és diferent de, per exemple, la senyalització viària, o la senyalització d’equipaments  o de serveis. La prioritat no és optimitzar l’ús de l’espai ni garantir la seguretat de l’usuari mentre transita per l’entorn senyalitzat sinó potenciar la percepció i l’aprenentatge dels valors naturals o  culturals en els espais a senyalitzar, de manera que la informació esdevé element complementari, que ens permet aprofundir en el coneixement dels elements tractats, però no és imprescindible per al funcionament de l’espai.
No cal anar-se’n a la Patagònia per gaudir d’espais excepcionals! Al nostre país disposem d’entorns magnífics. Roses és un bon exemple. Aquest fet cal recollir-lo també en el nostre sistema de senyals. No sempre l’excepcionalitat és un avantatge des de la perspectiva del dissenyador. També pot generar-nos problemes extra que cal resoldre. Però aquesta és, precisament, la feina del dissenyador gràfic, “solucionar problemes”, de manera que hauríem d’estar contents!
Així, un sistema per senyalitzar Roses ha de tenir en compte que ens trobem davant:- Un entorn natural privilegiat.

– Una situació geogràfica excepcional, que combina la badia de Roses, els aiguamolls de l’Empordà, el Cap de Creus i la serra de l’Albera. Roses és al mateix temps, una població dels Pirineus i el principal port pesquer de Catalunya.
– Una gran riquesa patrimonial, tant en quantitat d’ítems com en diversitat història i temàtica.
Partint d’aquestes característiques, a l’hora de desenvolupar aquest sistema de comunicació ens vàrem plantejar aquests requeriments principals:
1) respecte per l’entorn: el sistema ha de ser el menys invasiu possible, permetent disfrutar del paisatge sense interferències de la senyalètica.
2) Quantitat d’informació correcta: donar a l’usuari la informació que necessita: ni més ni menys.
3) Un sistema articulat de senyals, on aquestes estan connectades entre si d’alguna forma, per facilitar la comunicació i interpretació de l’espai on ens trobem.
4) Establir formes d’interacció amb l’usuari, de manera que la comunicació es fes a dues bandes.

5) Crear un sistema que potenciï la difusió i l’educació dels coneixements associats al Patrimoni Cultural de Roses.

En el proper missatge veurem com són els sistemes senyalètics actuals i com poden canviar tot aplicant les noves tecnologies.Fins ben aviat!

David Casacuberta

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.