• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciL’Oreneta en el tendal
Tornar

L’Oreneta en el tendal

10 octubre, 2008
L’episodi de l’oreneta que fa el seu niu en la tenda reial a Borriana és un dels més famosos i comentats del Llibre dels fets. Un episodi tan celebrat com curt: 42 paraules, ni una més ni una menys. Per entendre bé la seva bellesa lacònica i el seu sentit cal tenir en molt en compte el context.

 Si vols escoltar o llegir aquest episodi, fes clic a aquest paràgraf de la versió digital de El llibre dels fets .

El fil conductor que uneix i dóna una unitat dramàtica als paràgrafs 213-215 del Llibre dels fets és la preocupació obsessionant del rei per l’arribada de provisions al campament del Puig per poder garantir durant uns quants mesos l’alimentació de l’exèrcit i el manteniment del campament. 

Sense vi ni farina

Som al juliol del 1237, el setge fa mesos que dura, els cavallers i la tropa comencen a estar cansats i la manca de queviures posa en perill la continuïtat de tot plegat. L’arribada, plena d’entrebancs, de Bernat Guillem d’Entenca al Puig de Santa Maria amb més cavallers dels previstos, però també, desobeint les ordres que se li havien donat, sense ni un litre de vi, ni tan sols un gram de farina, de cansalada o de civada, fa que la situació encara s’agreugi més i que el rei arribi gairebé a perdre els nervis en una conversa tibant. Jaume I passa una nit en blanc intentant trobar a la desesperada una solució i al final la troba: anirà primer cap a Borriana, i després cap a Tortosa, a la recerca de provisions pels seus soldats i els seus cavallers. L’endemà se n’hi va i aconsegueix les provisions desitjades.

Una anècdota real o ficció?

S.M. Cingolani ha proposat una suggestiva font bíblica de l’episodi de l’oreneta, el psalm 83, i una interpretació de l’escena com una manifestació de simbolisme messiànic. Segons Cingolani, l’episodi deu ser una ficció, donat que és difícil que una oreneta decidís fer el niu en un campament sorollós i, sobretot, perquè a finals de juliol ja no és temps de fer nius. Estic d’acord amb la font bíblica, però dubto molt que l’episodi sigui una ficció. No em sembla que Jaume I inventi gaire, en tot cas el que fa al llarg de tot el Llibre dels fets és reinventar bona part de la seva vida. Em sembla, ben al contrari, que es tracta d’una anècdota real, d’un fet digne de ser recollit en el seu llibre, perquè, per una banda, l’escena no té lloc al sorollós campament del Puig, sinó a Borriana, lluny de la primera línia del front; i perquè, per altra banda, les orenetes, com molts altres ocells, poden fer el niu per segona vegada si el primer niu ha estat destruït, cosa que devia ser molt freqüent en territoris devastats per una guerra. Per tant, em sembla gairebé segur que l’episodi va tenir lloc i que el que va fer Jaume I, que es devia saber els psalms de memòria, va ser fer-ne una lectura religiosa i messiànica a partir del psalm 83. El que llegim, doncs, en els paràgrafs 213-215 és ben poc èpic: un rei malalt, una discussió, unes gotes de lírica franciscana i, sobretot, molta pietat i una interpretació messiànica del paper que Jaume I juga en el Llibre dels fets.

Però què hagués passat si en comptes d’una oreneta hagués estat garsa o una òliba? Per saber què va passar exactament i perquè va tenir aquest efecte, llegiu el text Pus en nostra fe era venguda…

Xavier Renedo

Arquers entrenant-se en un campament

En el Llibre dels fets s'explica com al juliol de 1237 el setge fa mesos que dura i els cavallers i la tropa comencen a estar cansats i la manca de queviures posa en perill la continuïtat de tot plegat. Però la fe del rei canviarà quan descobreixi el niu d'una oreneta. Per conèixer què va passar exactament podeu llegir el text Pus en nostra fe era venguda…

La Il·lustració mostra uns arquers entrenar-se en un campament (Miniatura del Luttrell Psalter, British Library).

Banquet

En Jaume I està obsessionant per poder garantir durant uns quants mesos l’alimentació de l’exèrcit i el manteniment del campament. És per aquest motiu que finalment decidirà anar a cercar queviures a Borriana. La trobada d'un niu d'oreneta l'animarà a les més altes ambicions. Per descobrir-ne el perquè us convidem a llegir el text Pus en nostra fe era venguda…

La Il·lustració ens mostra un banquet (Miniatura del Luttrell Psalter, British Library).

 

 

Etiquetes: Animals, Art / Humanitats, El "Llibre dels Fets" digital, Història, Jaume I, Literatura, Llengua, Món medieval

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Antònia

Josep Maria

Oriol

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

Qui va escriure el “Llibre dels fets”?

La (bona) mort de Jaume I

Amb 66 anys, Jaume I encara vol fer una croada a Terra Santa

Odi entre germans

L’intent frustrat de croada catalana de 1269

Múrcia cau sense lluitar

Confessió d’adulteri a les portes d’envair Múrcia

El dia que una fletxa gairebé mata Jaume I

Converses i banquets a la Torre Forcada

Diplomàcia i trobades d’amor a Almenara

Qui no da ço que dol, no pren ço que vol

Tambors de guerra

Mallorca, 31 de desembre del 1229

L’Oreneta en el tendal

Atacs nocturns i atacs a trenc d’alba

Un atac nocturn dels sarraïns i una intervenció quirúrgica d’urgència

La batalla de Portopí

De Salou a Mallorca

Un banquet a Tarragona i unes corts a Barcelona per decidir la conquesta de Mallorca

Plors i intents de fuga al Palau de la Suda

Els problemes d’un rei i d’un marit massa jove

Un engendrament i un naixement providencials

Un casament frustrat i un greuge reparat

Comencem a divulgar la vida de Jaume I !

Piulades recents

  • Vols aprendre a simular circuits amb plaques de tipus #Arduino? Apunta't al taller gratuït del 21/04 a la Bibliotec… https://t.co/xEsVWbZk6O
  • 🗞️La IX Mostra de Treballs de #Recerca de la Selva omple de joves talents acadèmics el Teatre de Blanes.👉… https://t.co/nGZ79CUMjc
  • RT @CrecimUab: Avui @victorlopezsbd reflexionarà amb docents colombians de la @Unimagdalena sobre “Los retos de la Educación STEM” aprofu…
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar