Arts i Humanitats | Diari de recerca

13. Kham, la terra dels guerrers

11 febrer 2009 | Arts i Humanitats, Diari de recerca

Fem un parèntesi en la nostra expedició per tal de continuar-vos explicant algunes de les poblacions que hi trobem al Tibet. La setmana passada vam iniciar la descripció de U-Tsang, que és la zona més erma de l’altiplà tibetà, i el seguir per Amdo, el regne de l’estepa, bressol d’intel·lectuals que és on ens vam quedar. Seguim doncs!

Kham: terra de guerrers

A l’est tibetà hi trobem Kham, una regió habitada pels khampa, llegendaris guerrers coneguts pel seu coratge en la batalla. Kham està format per una complexa xarxa de valls farcides de boscos, que reben abundoses i generoses precipitacions gràcies a la influència dels vents humits del monsó indi. També hi trobem importants nuclis urbans com Chamdo, Litang, Dartsedo, Kandze i Jyekundo.

En paral·lel a la divisió tradicional, corre l’administrativa xinesa i, per tant, l’única oficial actualment, de manera que és fonamental conèixer-la per poder-se moure pels diversos territoris tibetans.

D’on prové el nom del Tibet?

Les regions que havíem comentat, conjuntament amb la de Kham, formen l’enorme territori que conforma allò que els tibetans anomenen senzillament Bod (pronunciat Phö, en els dialectes del centre) i que els àrabs i perses coneixien amb el nom de “Tibbat” d’on prové l’actual TIBET. Són aproximadament sis milions de tibetans que ocupen un territori de prop de 2.200.000 quilòmetres quadrats, una quarta part del territori de l’actual República Popular de Xina.

Encara ens mancaria parlar dels territoris de cultura tibetana que no considerem inclosos dins el Tibet, però aquest serà un tema de discussió per a un altre missatge, on traspassarem les actuals fronteres xineses i parlarem de territoris inclosos a Pakistan, Índia, Nepal, Bhutan i, fins i tot, Birmània.

Josep Lluís Alay

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.