La meva tripulació va arribar a l’estació MDRS el divendres 3 de maig, i després d’haver rebut diferents tipus d’entrenaments –des de classes de seguretat fins a com conduir rovers marcians i fer sortides a l’exterior (o “extravehiculars”, EVA)—, comencem avui (dilluns 6 de maig) la nostra simulació. Cada membre del nostre grup estarà ocupat al llarg del dia en projectes de recerca i ocasionalment EVas, però tots hem decidit que compartiríem els esmorzars, dinars, i sopars.
Avui hem esmorzat a les 8 AM, revifant menjar deshidratat i fent-lo tant deliciós com hem pogut. Al final ha estat un menú ben complet, amb cafè, llet, cereals, i una mica de fruita passada per aigua. Al llarg d’aquesta estona, la tripulació ha organitzat les dues sortides EVA que hi ha hagut avui: una al matí amb 4 persones, i una altra al vespre amb les 3 persones restants (jo mateixa inclosa). L’objectiu d’aquestes primeres passejades ha estat testejar el sistema i protocols de comunicació i d’EVA, familiaritzar-nos amb els vestits espacials i els rovers, i fer fotografies del paisatge marcià.
Per la tarda, cada membre de la tripulació ha començat a treballar en els seus projectes. En el meu cas, he processat imatges per les galàxies M51 i M81 i preparat noves observacions noves per aquesta nit.
Galàxia M51 Galàxia M81
A la nit hem sopat tots junts un risotto de verdura amb fruits secs, organitzat un EVA per demà a la tarda, i realitzat un experiment de psicologia. Per ser el nostre primer dia, ha estat molt complet!
dijous, 9 maig 2019 at 10:31
Hola Mariona
Quin tipus d'organismes troba la biologa en aquest desert?
divendres, 10 maig 2019 at 09:30
Mariona Badenas: Encara no s’ha fet un estudi complet metagenòmic per identificar els microorganismes més comuns en el desert del MDRS. No obstant això, d’aquells que sí que es coneixen, els biòlegs estan especialment interessats en els cianobacteris perquè són fotosintètics. Al MDRS, també es troben actinobacteris, proteobacteris, bacteroidetes i gematimonadetes. Per a més informació, us recomano l’article científic: “A wide variety of putative extremophiles and large beta-diversity at the MDRS” (Susana O.I. Direito et al.). Més enllà d’aquests grups, els biòlegs troben una gran diversitat de microorganismes ben distribuïts per tot el MDRS.
dijous, 9 maig 2019 at 10:29
Bon dia!
Som a la classe de biologia i veiem que el menjar el teniu controlat.
I la higiene personal com la feu?
divendres, 10 maig 2019 at 09:31
Mariona Badenas: L’aigua al MDRS és molt limitada i ha de durar-nos fins al final de la nostra simulació, així que no ens podem dutxar cada dia. Per mantenir la nostra higiene personal, utilitzem eines com ara xampú sec, tovalloletes humides per a la cara i el cos, i crema hidratant. Per sort, el clima del desert no és humit, així que no suem gaire. Cada 3-4 dies, podem dutxar-nos al estil “militar,” és a dir, durant un màxim de 2 minuts. Malauradament no tenim aigua calenta, però això en el fons ens ajuda a ser eficients amb les dutxes.
dijous, 9 maig 2019 at 10:26
Hola, bon dia Mariona!
Les condicions que heu de suportar cada dia són molt dures?
divendres, 10 maig 2019 at 09:32
Mariona Badenas: Com que ens trobem en un desert, els canvis de temperatura són molt extrems. En general, ens despertem a menys de 8ºC i arribem a uns 40ºC quan el sol arriba al seu zènit. Com a conseqüència, hem d’abrigar-nos durant la nit i mantenir-nos molt hidratats durant el dia. Pel que fa als nostres horaris, si bé la tripulació va començar la setmana amb molta energia, alguns ja comencen a estar cansats perquè només dormim 5-6 hores al dia (intentem llevar-nos molt aviat per fer sortides extravehiculars o EVAs i ens anem a dormir tard planejant el proper dia).