• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
IniciDinosaures sorgits del carbó
Tornar

Dinosaures sorgits del carbó

21 setembre, 2009
Les mines a cel obert del Berguedà han deixat al descobert diverses restes de dinosaures, com ara una cinglera amb més de 2.000 petjades.

La paleontologia del Berguedà està molt relacionada amb l'activitat minera desenvolupada a la zona durant més de 150 anys.  Per explicar aquesta relació de dependència entre el carbó i els dinosaures, començarem amb la història del carbó,  que un segle més tard donaria pas als dinosaures.

Boscos tropicals esdevinguts carbó

El carbó del Berguedà es va formar durant el període geològic del Cretaci superior, ara fa 70 milions d'anys. L'existència d'un clima tropical, amb pluges molt freqüents i temperatures càlides, va originar una xarxa de rius i moltes llacunes i va fer créixer molta vegetació. Les restes d'aquesta vegetació es van anar acumulant en capes al fons de les llacunes i es van anar cobrint per sediments fangosos arrossegats pels rius. Aquest procés es va anar repetint i es van anar acumulant, alternativament, capes de restes vegetals i capes de sediments que, al llarg de molt temps, es van transformar en carbó.

Les mines del Berguedà

L'any 1851 es comencen a explotar les primeres mines a Cercs i a la Pobla de Lillet. L'explotació industrial del carbó s'inicià gràcies a l'enginyer de mines basc José Enrique de Olano y Loyzaga, que arribà a la comarca i fundà una empresa.  Olano va ser el responsable de construir les colònies mineres, una impressionant xarxa de transports i de comunicacions que incloïa telefèrics, plans inclinats, xarxa ferroviària, carreteres, telèfons i telègrafs.  El 1965 l'empresa tenia tres mil treballadors en plantilla i generava feina per a un nombre semblant de treballadors externs.  La mineria entra en decadència a finals del segle XX, i l'any 1989 l'empresa minera Carbones de Berga, S.A., posava fi a les explotacions en la zona de Fumanya.

2.000 petjades de dinosaures en una cinglera

I què hi te a veure la mineria amb els dinosaures? Doncs que l'explotació del carbó va deixar al descobert les restes dels animals. Entre 1975 i 1985,  les empreses mineres van explotar els lignits amb el sistema de cel obert. L'excavació va deixar al descobert a Fumanya una gran cinglera inclinada de marga de 14.000m2 on, primer Lluís Viladrich i Montserrat Gorchs, l'any 1986, van identificar que les formes que hi havia a la paret es corresponien a petjades de dinosaures. Havien descobert més de 2.000 petjades de dinosaures del Cretaci superior!

A partir d'aquell moment comença la nostra aventura. S'havien descobert dinosaures al Berguedà, era una gran notícia per al món de la paleontologia i s'obria un gran laboratori als Pirineus per experimentar i esbrinar perquè es van extingir aquells "rèptils terriblement grans".

Begoña Poza

Etiquetes: Animals, Art / Humanitats, Catalunya, Cretaci, Dinosaures, Espais naturals, Fa 65 milions d'anys, Fumanya, Fòssils, Geologia, Jaciments, Paleontologia, Pirineus

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Oscar

Bego

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

A quina velocitat es movien els dinosaures?

El límit K/T

Podem comparar els jaciments?

Com donarem a conèixer la recerca que estem fent?

Què ens diuen les roques sedimentàries?

Investiguem el interior dels ous dels dinosaures

Estudiar el jaciment amb un simple clic!

Escopinyes, peixos i cocodrils, els altres animals de Fumanya

Noves tecnologies per estudiar els microfòssils

Font del Bullidor; el jaciment de niuades de dinosaure

Què menjaven els Titanosaures?

Una excavació en el laboratori; el triatge de microfòssils

De quin color són els dinosaures? La reconstrucció científica de dinosaures

Campanya de rentat de sediment: en busca de microfòssils

Peguera 1: el jaciment berguedà d’ossos fòssils de dinosaures

Els microfòssils: la clau per entendre l’extinció massiva

Els Titanosaures, els dinosaures que passejaren per Fumanya

La prospecció paleontològica; mapa geològic, gps i unes bones xiruques!

Han deixat emprentes a l’escena del crim!

Com era el Berguedà fa 65 milions d’anys?

3.000 petjades de dinosaures enmig del Berguedà

Dinosaures sorgits del carbó

Piulades recents

  • 👥No et perdis la propera tertúlia del #ClubdelsLlunàticsiLlunàtiques del @museuciencies on es parlarà sobre vocacio… https://t.co/h0nMNlVA4Z
  • 🗞️L’alumnat de primer de #batxillerat de l’@INS_El_Morell crea un joc de #YouTube per conscienciar sobre els risco… https://t.co/7dywu69NEU
  • RT @fundaciorecerca: 🔬Els bacteris multiresistents i biofilms protagonitzen la sessió pràctica de Laura Moya, del grup @Torrentslab, qui ha…
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar