Experimenta

Un rodet obedient (transformacions d'energia)

28 juliol 2016 | ESO, Experimenta, Física

Construïm un senzill giny que transforma l’energia cinètica en energia elàstica

 
L’energia és un dels conceptes més abstractes de la física. La podríem defnir com la capacitat d’un cos per a fer un treball.  L’energia mecànica d’un cos no es crea ni tampoc es destrueix, sinó que es transforma.
Així, en aquest experiment comprovarem com l’energia cinètica, aquella associada amb la velocitat, es transforma en energia potencial elàstica, i aquesta novament en energia cinètica.

 
En llançar el nostre rodet (ampolla) amb una certa velocitat, la velocitat de gir de l’ampolla fa recargolar la goma elàstica (bloquejada en els dos extrems de l’ampolla) i va adquirint energia potencial elàstica. Ca ressaltar que aquesta energia potencia prové de la transformació de l’energia cinètica. Quan l’energia cinètica s’ha transformat en bona mesira en elàstica, el rodet s’atura, i aleshores la goma es descargola. L’energia potencial es torna a transformar en energia cinètica. El rodet aleshores retorna al punt de partida.
A causa de la fricció amb el terra i l’aire, així com altres transformacions energètiques en forma de calor en el cargolament de la goma, hi ha una certa quantitat d’energia que “perdem”, transformada en calor, soroll…
La ciència no és només experimental o la base de ginys. La ciència és preguntar-se sobre la relació de variables, i per obtenir-ne aquesta, experimentar. En aquest giny ens podem preguntar, entre d’altres preguntes, sobre si sempre retornarà al mateix punt de llançament, o sobre la relació entre la distància de retorn del nostre rodet segons l’alçada que el deixem anar sobre un pla inclinat.
 
Jordi Mazón, professor de Física Aplicada, UPC
 

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.