Experimenta

Tensió superficial/bombolles

19 juny 2023 | ESO, Experimenta, Física

Menció X(p)rimenta 2023 en la categoria Secundària (EDUCEM, Granollers)

Alumnat

  • Unaï Hernández
  • Iker Delgado
  • Inés Martínez
  • Paola Sanz
  • Jordi Icart

Docent

  • Rosa Cañizares

Temari curricular

  • Física – tensió superficial

Nivell educatiu

  • ESO

Objectius

  • Augmentar la tensió superficial de bombolles de sabó per fer-les més resistents

Material utilitzat

  • Aigua tèbia
  • 250 ml glicerina
  • Una cullerada petita de glicerina
  • Fairy/sabó 85ml
  • Dues cullerades de sucre
  • Recipient per fer la barreja
  • Utensili per fer bombolles o corda quan es tracta de grans quantitats de barreja

Protocol

  1. Mesura 250 ml d’aigua i posa-la en un bol.
  2. Afegeix 1 cullerada de sucre al bol i remena fins que es dissolgui completament
  3. Afegeix 1 cullerada de glicerina al bol i remena bé.
  4. Afegeix 85 ml de sabó líquid per rentar plats al bol i remena suau per barrejar tots els ingredients. No remenis massa fort per evitar que es faci molta escuma.
  5. Deixa reposar la barreja durant una estona perquè els ingredients es barregin bé i fes servir aigua tèbia.
  6. Agafa l’utensili per a fer bombolles i remena suau la barreja per tal de treure’n l’escuma.
  7. Ara estàs llest per fer bombolles de sabó! Gaudeix, creant bombolles de sabó casolanes grans o petits.

Explicació

Per què una bombolla de sabó s’explota però quan porta glicerina no? El sabó disminueix la tensió superficial de l’aigua, evitant que es trenquin les bombolles. La glicerina evita l’evaporació de l’aigua, la qual cosa farà a les nostres bombolles resistents, perquè durin sense explotar el temps suficient per a poder-les veure, jugar amb elles, fotografiar, etc. La glicerina i el sucre actuen com a agents humectants, cosa que significa que atrauen la humitat de l’aire cap a les bombolles, cosa que evita que s’assequin i es trenquin amb facilitat. El Fairy detergent per a rentaplats és un agent tensioactiu, cosa que significa que ajuda a reduir la tensió superficial del líquid, i permet que es formin bombolles més grans i resistents.

La tensió superficial és la propietat física que tenen els líquids degut a la força que es produeix a la superfície d’aquests. Aquesta força es deu a la cohesió de les molècules del líquid, és a dir, la força d’atracció que uneix les molècules d’un mateix líquid. Per entendre-ho millor, imagina’t un recipient amb aigua. Les molècules d’aigua que estan a la superfície del líquid tenen molècules a sota, a l’interior del líquid, però no tenen molècules per sobre d’elles. Això fa que aquestes molècules de la superfície estiguin més “unides” entre elles que no pas amb les molècules del gas que hi ha per sobre normalment, aire. La tensió superficial de la solució de sabó, glicerina i sucre és més elevada que la del líquid que l’envolta normalment, aire, la qual cosa fa que les molècules de la superfície de la solució estiguin més “unides” entre elles, formant una pel·lícula més resistent. A més, la glicerina i el sucre afavoreixen la viscositat de la solució.

Cal tenir en compte que, tot i que les bombolles de sabó poden ser bastant resistents, eventualment s’acaben trencant a causa de la gravetat, dels corrents d’aire o d’altres factors externs. Per què no es trenca si les toquem amb llana i si es trenquen si les toquem amb la nostre ma? Això es deu a les propietats elèctriques dels materials. La llana té una càrrega elèctrica positiva, mentre que la pell humana té una càrrega elèctrica negativa.

Si voleu reproduir aquest experiment, heu de comptar sempre amb la supervisió d’un adult.

X(p)rimenta 2023 compta amb el patrocini d’Ercros i de Telstar; el suport de Frit Ravich, del Centre Tecnològic Leitat, de Casio, d’EduCaixa- Fundació “la Caixa”, del MMACA i de Pèndulum; i la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya; l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) – Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Museu de Ciència Naturals de Barcelona. X(p)rimenta 2023 ha rebut una subvenció per a projectes d’entitats sense ànim de lucre per al foment de la llengua catalana a Catalunya del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.