Experimenta

Simulem un espectròmetre

30 juliol 2014 | ESO, Experimenta, Química

L’objectiu de l’experiment és determinar la concentració de permanganat potàssic en una dissolució, utilitzant la tècnica de l’espectrofotometria d’absorció. Aquesta tècnica normalment es realitza mitjançant un espectrofotòmetre, un aparell que pel seu preu queda fora de l’abast d’un institut de secundària. Així, es va decidir utilitzar una càmera digital per intentar determinar la concentració de la dissolució, realitzant patrons i observant la saturació del color que presentaven.

A la primera part del vídeo s’explica de forma general com funciona un espectrofotòmetre d’absorció. A continuació s’explica el procés d’elaboració dels 5 patrons de KMnO4: s’ha realitzat una solució inicial de 2•10-2M en un matràs aforat de 250ml. A partir d’aquesta solució se n’ha obtingut una altra de 4•10-4M (també en 250ml), de forma que es poguessin elaborar els cinc patrons amb les concentracions mostrades al vídeo.
Els patrons s’han anat fotografiant en un vas de precipitats, tots en el mateix punt i en les mateixes condicions d’il•luminació. Amb el programa GIMP s’ha reduït la qualitat de les fotografies, perquè els píxels fossin més grans i tinguessin el color mitjà de la mostra.
Utilitzant el programa Paint s’ha seleccionat un punt del centre de la fotografia, i s’han anotat els valors de saturació del color.
Relacionant els valors de saturació amb la concentració dels patrons s’observa que estan molt ben correlacionats (índex de correlació R2 = 0,997), així que s’ha pogut calcular la concentració de la mostra problema, donant un valor de 5,23•10-5M (la concentració real de la mostra problema era de 4,8•10-5M, per tant, s’ha obtingut un error del 8,96%).

Menció X(p)rimenta 2014 en la categoria Secundària. Institut Joan Amigó i Callau (Espluga de Francolí).

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.