Experimenta

Piles i llimones

11 juliol 2011 | ESO, Experimenta, Física, Química

Aquest és un experiment sorprenent: amb unes quantes llimones unides per uns cables aconseguim encendre una petita bombeta (un led)!  Com és això possible?

Les piles són prou conegudes, però saber com treballen és un enigma per la majoria de la gent. La transferència d’electrons entre dos metalls diferents necessita un medi àcid que faci d’electròlit.  Les llimones proporcionen l’àcid, això no obstant, són els metalls els que creen el corrent elèctric. De fet, els metalls són materials que tenen tendència a alliberar electrons, a deixar-los anar amb facilitat.

La impressió que tenen els alumnes en començar és que les llimones podrien ser una font d’energia tanmateix després han comprovat el desgast dels caragols zincats que anàvem substituint.

Els dos metalls que hem fet servir són els Zinc dels claus (que fan de pol negatiu) i el Coure (que fa de pol positiu). Com que una llimona proporciona 0,9 volts i per encendre un led necessitem 2 volts, ens cal fer-ne servir unes quantes, que connectem en sèrie.

Menció X(p)rimenta 2011 en la categoria Secundària. Institut Josep Mestres i Busquets (Viladecans).

https://www.youtube.com/watch?v=nKdGASY6b-4

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.