Experimenta

L'ona estacionària

11 juliol 2011 | Batxillerat i FP, Experimenta, Física

Construïm tubs amb la longitud exacta per a fer música. Com es pot veure en el vídeo adjunt, es tracta de calcular i construir al laboratori un seguit de tubs amb la longitud exacta per a generar ones estacionàries amb freqüències que coincideixin amb les diferents notes musicals.

Finalment, amb aquest conjunt de tubs, els alumnes toquen la cançó dels Simpson.

Les dues alumnes que expliquen l’experiment van poder deduir el senzill càlcul de manera autònoma, i posteriorment explicar-ho als companys. Després, una alumna prepara la partitura d’una cançó i reparteix les diferents notes necessàries entre els seus companys.  Cadascú cerca a Internet la freqüència corresponent a la seva nota musical i calcula la longitud d’aire del seu tub  seguint les explicacions inicials de les dues alumnes voluntàries.

Al moment de tocar l’escala musical ells mateixos s’avaluen: qui no soni bé ha de repetir el càlcul. Finalment, es munta una petita orquestra on cada nota és tocada per dos alumnes., i entre tots aconsegueixen de fer sonar la cançó.

Segons explica el mestre responsable de l’experiment, Xavier de Pedro Torres, “ens ho vam passar molt bé fent-ho, i a més vam trencar diferents tòpics: no calia un material car i complicat, cadascú es responsabilitzava de la seva part, però el resultat final era col·lectiu i depenia de la bona feina de tots.”

Gaudiu-ne!

Premi X(p)rimenta 2011 en la categoria Batxillerat i Cicles Formatius. Fundació Llor (Sant Boi de Llobregat).

1 Comentari

  1. Julià

    M’ha agradat molt, però diria que L= v/(4f), no ?

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.