Experimenta

Llum i colors: El color i l’absorció de la llum

11 juliol 2011 | Experimenta, Física, Infantil i Primària

Experimentem la capacitat de diversos colors d’absorbir o reflectir la llum del Sol.

Aquest és un experiment senzill i vistós, pel qual només necessitem:

 • Globus de colors diversos (blau, verd, vermell…) i globus de color blanc.
 • Lupes
 • Un dia assolellat (si pot ser, millor evitar fer-lo l’hivern)

La suposició inicial de l’experiment és que podem rebentar els globus per escalfament, tot concentrant-hi la llum del Sol amb l’ajuda d’una lupa. Ara bé, es rebentaran tots els globus, tinguin el color que tinguin?
Inflem els globus, enfoquem el Sol amb les lupes i comprovem què passa.

Com podem veure en el vídeo, tots els globus exploten… tret del globus blanc.  De fet, no cal esperar gaire estona perquè explotin els globus de colors. En canvi, el globus blanc no arriba a explotar,  tot i que hom hi dedica força estona.

Per què passa això?
Els globus de colors reflecteixen els feixos de llum del seu color, però n’absorbeixen els altres. Si un globus és verd, per exemple, vol dir que reflecteix la llum verda alhora que absorbeix la llum blava, vermella… Aquesta llum absorbida, que no deixa de ser una forma d’energia, fa que la temperatura de la superfície del globus augmenti, fins a trencar-se i rebentar el globus en el punt on hi incideix la radiació solar.
El globus blanc no ha rebentat perquè reflecteix tota la llum i, per tant, gairebé no s’escalfa. I per això no explota. Això és una manera indirecta d’evidenciar que el blanc és la suma de tots els colors. El globus negre absorbeix tota la radiació, i és el que primer s’escalfa i es trenca.
Ara sabem perquè als llocs calorosos pinten les cases de color blanc.
També perquè portem colors foscos a l’hivern i color blanc o clar a l’estiu. Tot plegat ajuda a entendre perquè quan anem a la neu cal portar ulleres de sol i posar-nos protecció solar.

Premi X(p)rimenta 2011 en la categoria Primària. Escola Farigola (Seva)

3 Comentaris

 1. trullasm@gmail.com

  experiomnt molt interessant

  Respon
 2. Descobriments Ciència

  Bona feina!

  Respon
 3. eva

  Malgrat ja sou de vacances, no vull perdre l’oportunitat de felicitar-vos per aquest treball de ciència. Teniu el premi ben merescut. FELICITATS.

  Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.