Experimenta

L’electroestàtica

11 juliol 2011 | ESO, Experimenta, Física

Aquest experiment permet evidenciar les interaccions entre les càrregues elèctriques en repòs (electroestàtica) amb objectes (varetes de metacrilat, ebonita…) electritzats mitjançant el fregament d’aquests amb un drap o un tros de pell.

La matèria està formada per àtoms, constituïts per un nucli i un embolcall d’electrons que hi orbiten al voltant. Quan freguem amb diferent tipus de roba un mateix element estem traient o donant electrons a aquest, carregant-lo positivament o negativament.

Així, en el vídeo s’observa tres petites experiències relacionades. Primerament, veiem com en fregar una vareta d’ebonita amb un drap, aquesta es carrega i és capaç de repel·lir una agulla. En segon lloc, comprovem com dues varetes d’ebonita s’atrauen si una es frega amb pell i l’altra amb un altre material. Finalment, l’electrificació d’un plàstic permet encendre una bombeta durant uns instants breus.

Segons ens comenta la mestra, Ursula Balduzzi, aquest vídeo “correspon al tema que estudia la càrrega elèctrica de la matèria de Física i Química de 3r d’ESO.  Els objectius són introduir el concepte de càrrega elèctrica, veure l’electrització de materials aïllants i observar que hi ha dos tipus de càrregues elèctriques.”

Menció X(p)rimenta 2011 en la categoria Secundària. Institut Galileu Galilei (Barcelona).

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.