Experimenta

Flors de colors

11 juliol 2011 | Biologia, Experimenta, Infantil i Primària

Com tots sabem, les arrels de les plantes capten aigua i sals minerals del sòl. Però a on va a parar tot plegat? Aquest experiment té la virtut de fer evident el transport que té lloc dins de la planta, tal com veiem en aquest vídeo.

Per fer l’experiment ens calen:

 • Clavells blancs
 • Colorants
 • Pots o tubs d’assaigs
 • Un ganivet

Posem tres clavells dins tres tubs amb colorant blau, roig i groc. També escapcem la tija d’altres clavells en 2 i 3 trossos i fiquem cada tros en un colorant diferent. Després d’un dia, els clavells que abans eren blancs ara han agafat el color del tub on hem submergit la tija.

El que hem aconseguit és posar en evidència que l’aigua i les sals minerals (l’anomenada saba bruta) que han captat les arrels puja per un conjunt de conductes anomenat xilema fins a les parts superiors de la planta, com ara les fulles, on es fa la fotosíntesi. En el nostre cas, el colorant ha arribat fins als pètals dels clavells i per això els confereix el seu color.

Per pujar pel xilema, la saba bruta ha de vèncer la gravetat. Com ho fa? Hi ha dos mecanismes, el primer és la transpiració, que provoca un efecte de succió; i el segon és la capil·laritat.

Aquesta animació ajuda a visualitzar el paper del xilema en la pujada i distribució de l’aigua, així com el paper del floema (la xarxa de conductes que distribueixen la saba neta, plena de sucres i substàncies elaborades per la mateixa planta).

Menció X(p)rimenta 2011 en la categoria de Primària. Escola Sant Roc (Paüls).

3 Comentaris

 1. Mercè

  He trobat fantàstic l’experiment. Enhorabona!
  Ens podríeu dir quins pigments heu utilitzat?
  Gràcies.
  Mercè

  Respon
 2. Sònia

  Estic d’acord amb la Mercè, està molt bé l’experiment! Podríeu dir-me els colorants utilitzats?
  Gràcies.

  Respon
 3. Anna

  Molt bon experiment. És important que els nens aprenguin d’aquesta manera. M’imagino que es tracta de pigments alimentaris perquè són solubles en aigua

  Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.