Experimenta

Experimentem amb la tensió superficial i fem dibuixos psicodèlics

08 febrer 2010 | Experimenta, Infantil i Primària, Química

Vols dibuixar a sobre de la llet? Amb aquest experiment sobre la tensió superficial descobriràs una nova forma de fer art amb ciència.
L’experiment que proposa la investigadora Lídia Ochoa en el següent vídeo es basa en la tensió superficial que tenen tots els líquids. Però què passa si trenquem aquesta tensió superficial, per exemple, amb una substància “màgica” com podria ser el sabó?

Amb uns colorants alimentaris molt senzills de trobar a les botigues, una mica de sabó i llet, veuràs com la disminució de la tensió superficial produeix una reacció ben acolorida.
La tensió superficial és una propietat de l’aigua que fa que la capa de la superfície es comporti com una “pell”, ja que les seves molècules s’atrauen entre elles i exerceixen una tensió. Aquesta tensió, per exemple, facilita que hi hagi insectes com el sabater, que es poden desplaçar per la superfície de l’aigua sense enfonsar-se.
Si vols conèixer exactament per què el sabó pot provocar aquesta reacció, no et perdis l’article Llet, colorants i líquid màgic.

2 Comentaris

 1. Júlia

  Que guai! Però no ens deixa obrir el PDF.
  El necessitem pel nostre projecte de recerca.
  Ens el pots enviar pliss?
  magiaociencia@gmail.com
  Gràcies 🙂

  Respon
 2. Recerca en Acció

  Hola Júlia. Te l’acabem d’enviar. Tot i així, l’enllaç funciona. Esperem que el puguis obrir.

  Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.