Experimenta

Experimentem amb l’acetona

04 juliol 2013 | Batxillerat i FP, Experimenta, Química

Aquest experiment permet estudiar les propietats de l’acetona: la seva volatilitat i la capacitat d’alterar l’estructura del poliestirè extrudit.

L’acetona o propanona és un compost químic orgànic (de fórmula química CH3COCH3). A temperatura ambient és un líquid incolor d’olor característic. Es vaporitza a temperatura ambient, és inflamable i soluble en aigua. Es fa servir en la fabricació de plàstics, fibres, medicaments i altres productes químics, així  com dissolvent d’altres substàncies.

Pràctica 1:
Fem servir una espelma i un tub de vidre d’1,5 m de llarg que se subjecta amb un angle de 45º, aproximadament. En la part superior deixem caure 1 ml d’acetona i ens allunyem de la sortida del tub. Quan l’acetona arriba a la part inferior del tub entra en contacte amb la flama i s’evapora. Al mateix temps, s’inflama amb el contacte tèrmic i s’observa una flama

Pràctica 2:
Fem servir bocins d’un polímer anomenat POREXPAN (poliestirè extrudit). Aquest polímer conté aire i, per aquest motiu ocupa un gran volum. Si nosaltres el posem en contacte amb l’acetona observem com s’allibera l’aire que conté i queda un residu molt petit en comparació amb el tros inicial.

Menció X(p)rimenta 2013 en la categoria Batxillerat i Cicles Formatius. Institut Manacor (Manacor, Mallorca).

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.