Experimenta

Equilibris

29 juny 2012 | Batxillerat i FP, Experimenta, Física

Juguem amb el centre de gravetat de diversos objectes per a trobar el seu punt d’equilibri.

Aquest experiment mostra com aconseguir l’equilibri de diversos cossos, com ara  taps de suro amb forquetes clavades sobre un escuradents, una llauna i un martell.  A continuació s’explica el perquè un cos està en equilibri o no, introduint el concepte de centre de gravetat.

En aquest experiment no ens interessa explicar el mètode de càlcul del centre de gravetat sinó transmetre el concepte d’una forma més intuïtiva i, sobretot, entendre  la relació del centre de gravetat amb l’equilibri dels cossos.
En el cas del punt d’equilibri d’una llauna, per exemple, es mostra la dificultat de mantenir una llauna de beguda  buida sobre un cantell, i que l’equilibri resulta més senzill quan hi afegim una mica d’aigua i per tant baixant el centre de gravetat.
Les experiències van deixant clar que tot depèn de la posició on se situa el centre de gravetat respecte del punt de suspensió o respecte de la base de suport.
Nivell educatiu: aquesta experiència és indicada per a primer de batxillerat, concretament dins l’assignatura optativa de tècniques experimentals. El tema correspon a equilibris.

Menció X(p)rimenta 2012 en la categoria Batxillerat i Cicles Formatius. IES Mancor (Mancor Mallorca).

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.