Experimenta

El principi d’acció i reacció amb coets casolans

29 juny 2012 | Batxillerat i FP, Experimenta, Física

En aquest vídeo tenim l’objectiu d’explicar la tercera llei de Newton, el principi d’acció i reacció. Aquesta llei s’estudia a l’assignatura de física de primer de batxillerat, i està en l’apartat  de dinàmica.

Per explicar aquesta llei nosaltres farem servir uns coets casolans anomenats coets d’aigua. Aquests coets estan impulsats per l’aire comprimit que ens proporciona una manxa de bicicleta. Es poden construir fàcilment amb una ampolla d’aigua mineral de plàstic, una cartolina i una mica d’aigua que farà el paper de fluid impulsor. 

Quan el coet funciona l’aigua surt cap enrere i l’ampolla puja amunt , essent un exemple gràfic de la llei d’acció i reacció. Filmant el llançament amb vídeo es pot analitzar una mica el moviment, i fer càlculs aproximats de l’altura màxima assolida.

Els alumnes també s’han preguntat quina és la funció de la canya que porten els coets pirotècnics de les revetlles. Per a respondre a aquesta pregunta han preparat un coet amb canyes i un altre sense canyes, però amb la mateixa massa, els han llançat diverses vegades i han avaluat els resultats. Per discutir aquests resultats introduïm també el concepte de centre de gravetat, i en l’exemple ens adonem de la importància que té el centre de gravetat en el desenvolupament del moviment.

Menció X(p)rimenta 2012 en la categoria Batxillerat i Cicles Formatius. Institut Miquel Martí i Pol (Roda de Ter).

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.