Experimenta

Ciència a l’hora del berenar (El plegament de les roques) 

24 juliol 2017 | Batxillerat i FP, Destacat, Experimenta, Geologia

Aquest vídeo planteja l’estudi experimental sobre la influència de la quantitat i temperatura de la llet en la plasticitat de les galetes. Tot plegat ens pot servir de model del que succeeix amb el plegament de les roques.
A la nostra vida quotidiana les roques mostren un comportament fràgil, lluny de la plasticitat que evidencien els plecs geològics. Una roca pot fracturar-se o no fer-ho, però … doblegar-se?!
L’objectiu del vídeo ha estat simular algunes de les condicions que porten a les roques a plegar-se, utilitzant per a això un material igualment fràgil i ben conegut: les galetes. Si les galetes es comporten de forma diferent en ser submergides en la llet, ¿no podria ser també la presència de fluids en el subsol la causa que les roques es pleguin sense trencar-se? D’altra banda, com afecta la temperatura a aquest procés de deformació?
Aquest estudi constata que fins i tot a partir dels materials més humils es poden obtenir resultats científics significatius si ens deixem guiar per la passió, la imaginació i el rigor metodològic. A berenar, doncs!

Premi X(p)rimenta 2017 en la categoria Batxillerat – Cicles Formatius. Escola Tecla Sala (Hospitalet de Llobregat).

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.