Experimenta

El Pèndol Balístic

11 juliol 2011 | Batxillerat i FP, Experimenta, Física

Esbrinem velocitats tot mesurant alçades gràcies a un pèndol. El pèndol balístic és un muntatge que permet mesurar la velocitat d’una bala en impactar sobre un cos penjat d’un fil, com si fos un pèndol, mesurant l’alçada que assoleix el conjunt quan la bala hi queda incrustada. És a dir, que mesurant alçades podem esbrinar velocitat de bales, a partir de les equacions i els principis de conservació de la quantitat de moviment (o també dit moment lineal) i de l’energia.

En impactar la bala contra el bloc de fusta es conserva el moment lineal, de manera que la quantitat de moviment de la bala és igual a la del conjunt bala-bloc de fusta just després de l’impacte. Això fa que el conjunt es comenci a moure. A partir d’aquí ja es conserva l’energia mecànica, de manera que l’energia cinètica just després de l’impacte serà la mateixa que quan el conjunt bala-bloc de fusta s’atura i assoleix la màxima altura, és a dir serà igual a la seva energia potencial gravitatòria.

Aplicant aquests dos principis de conservació, amb les equacions corresponents, no és difícil obtenir la velocitat de la bala a partir de la mesura de l’altura que assoleix el pèndol, o bé de l’angle que s’inclina respecte de la vertical.

Menció X(p)rimenta 2011 en la categoria de Batxillerat i Cicles Formatius. Institut Sant Gabriel (Viladecans).

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.