Experimenta

El color de les verdures

16 abril 2010 | Biologia, ESO, Experimenta

Aquest experiment ens serveix per descobrir per què les plantes tenen el color que tenen.
Per fer-lo només et cal:

  • 2 cassons
  • Mongetes verdes
  • Una llimona
  • Bicarbonat

Preparació:
Agafem dos cassons, a un hi posem les mongetes verdes i suc de llimona, i a l’altre hi posem les mongetes verdes i el bicarbonat.
Posem a coure tots dos, i passats uns minuts traiem les mongetes.  Observarem que les mongetes verdes amb suc de llimona han canviat de color i s’ha tornat marrons. Aquest fenomen també passaria amb el pas del temps, però amb el suc de llimona accelerem el procés. Les altres mongetes també han canviat de color, però aquestes han aconseguit un verd més viu i més atractiu a la vista.
La clau d’aquest experiment és la clorofil·la, la responsable d’atorgar color verd a les plantes. El suc de llimona és un àcid, i els àcids alteren l’estructura de la clorofil·la, amb la qual cosa es perd el color verd.
Això és el mateix que passa a la tardor, quan les fulles dels arbres es tornen grogues o vermelloses. En realitat el que succeeix és que la clorofil·la es degrada i desapareix. Aleshores aflora el color que atorguen d’altres pigments, com ara els carotens, que ja hi eren presents a la planta, però que el verd de la clorofil·la  no deixava veure.
En canvi, el bicarbonat en ser una base no en modifica l’estructura de la clorofil·la, que manté tota la seva verdor.

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.