Experimenta

Com fer un paviment romà d'opus signinum.

11 novembre 2007 | Arts i Humanitats, ESO, Experimenta, Tecnologia i enginyeria

Convertiu un test inútil en un paviment com es feia fa 2000 anys.

En el nostre jaciment d’Althiburos hem trobat un conjunt d’estances amb un paviment romà fet amb el sistema conegut com a opus signinum, però el temps l’ha malmès i tenim parts desaparegudes que el deixen incomplet.  Si volguéssim fer una restauració, com podríem omplir aquests espais sense canviar-ne l’estètica?
La resposta és evident: hauríem de saber quina tècnica constructiva empraren els romans per poder reproduir-la i utilitzar-la en els indrets a reintegrar. Per tant, avui el que us proposem és fer un paviment d’opus signinum tal com es feien ja fa més de 2000 anys.
Materials
Per tal de realitzar aquest exercici calen els següents materials (a més de la supervisió d’un adult):
–         1 litre d’aigua.
–         250 g de calç.
–         1 ampolla d’aigua plena de sorra neta i fina.
–         1 test de ceràmica
–         1 capsa de sabates.
–         1 got.
–         1 espàtula
–         1 cabàs
–         El cap d’una escombra.
–         1 bossa de pedres petites (1 cm)
–         1 bossa de pedres grans (4 cm)
Un cop tenim reunits tots els estris i materials necessaris, passarem a elaborar el nostre experiment:
1. En primer lloc, col·locarem dins la capsa de sabates una primera capa de pedres grans (el que els romans anomenaven el rudus). Mirarem que s’ocupi bé tot el fons sense que quedin espais buits.
2. Després  passarem  a col·locar la segona capa de pedres més petites dins la capsa. Sobre aquesta ja s’hi sustentarà el paviment. D’aquesta capa els romans en dèien statumen.
3. A continuació, i amb molt de compte, passarem a triturar un test que no feu servir fins a tenir petits fragments ceràmics així com una pols d’un color vermell intens i deixarem les restes preparades sobre un paper de diari per no embrutar res.
4. Tot seguit passarem ara a col·locar dins el cabàs un got de calç i tres de la sorra que havíem recollit. A aquests materials els hi afegim les restes del test esmicolat així com un got d’aigua ple en les seves ¾ parts. Fet això començarem a remenar enèrgicament la barreja fins que obtinguem una mena de pasta rosada.
5. Un cop tenim la pasta rosada l’abocarem dins la capsa de sabates, per sobre de l’statumen, i l’estendrem per tota la seva superfície amb l’espàtula mirant que quedi una superfície regular i llisa. Per aconseguir això l’ús del cap d’una escombra es força útil per tal de facilitar que la barreja arribi a tots els racons de la caixa.
6. Finalment, ho deixarem tot plegat assecant-se durant un parell o tres de dies fins que veiem que la superfície queda eixuta, ben compactada i sòlida. Un cop fet això cal trencar un dels cantons llargs de la caixa de manera que es pugui veure, en tall, el nostre paviment i, de la mateixa manera, comprovar com eren les capes amb les quals es formaven originalment aquests tipus de sòls en l’època romana.
Que podem observar?
  a)      Una manera força senzilla de fer un paviment  que és perfectament habitable, i no només això, sinó que a més un cop ben sec i polit, resulta ser també totalment impermeable als líquids. Per tant, és ideal tant per a vivendes com per a dipòsits, piscines, etcètera. De fet els romans empraren aquest sistema per ambdues finalitats.
b)      Tenint en compte el fet que el morter que hem fabricat es barreja i adhereix sobre les capes inferiors (statumen i rudus), que a la vegada reposen sobre el terra, donant lloc així a una capa aïllant (pedres i aire) obtenim un sòl totalment mancat d’humitats i perfectament habitable.
c)      Així mateix, com la calç junt amb la sorra i l’aigua donen lloc a un morter que actua de manera molt similar al ciment que fem servir nosaltres avui dia. Si bé és cert que en un primer moment s’obté una barreja  pastosa,  un cop eixuta esdevé una superfície molt dura i compactada, ideal també per a donar cohesió a altres materials.
Que ens indiquen les observacions?
L’increïble coneixement que tenien tant romans com fenicis (inventors d’aquesta tècnica de l’opus signinum) a l’hora de la creació dels paviments.
Òbviament, aquests coneixements constructius pel que fa als paviments, i en el cas de l’arquitectura romana en general, car ara concretament parlem d’un àmbit romà,  s’han d’extrapolar a altres grans focus de coneixença. Parlem de la construcció de grans arcs, de cúpules, edificis enormes, sistemes de clavegueram… Parlem també d’enginyeria hidràulica, d’aqüeductes, grans dipòsits per abastar ciutats… Parlem d’una civilització que, influenciada pels grecs i per molts altres pobles que va dominar, van saber treure’n profit dels coneixements dels vençuts… Així doncs, dels esmentats grecs adoptaren el que encara avui són les bases de l’urbanisme regular, creat per Hipòdam de Milet; i dels fenicis, per exemple, van aprendre grans avenços en enginyeria naval, etc.
De fet, tota aquesta tecnologia, que ha fonamentat les bases de la nostra actual civilització, té el seu origen ara fa més de 2000 anys.
Cal saber, a més, que el poble númida, en el qual se centra la nostra investigació, va rebre també nombroses influències tant de fenicis com de romans, car va estar constantment en contacte amb aquests dos pobles: amb els feno-púnics primer (d’origen fenici) i, finalment, amb els romans, que els van acabar ocupant, dominant i a culturitzant.
Estances amb paviment incomplert

Fotografia d’una estança apareguda durant les excavacions que realitzem a tocar del capitoli del forum romà d’Althiburos on veiem remarcats en vermell aquests punts on el paviment d’opus signinum s’ha perdut i que seria susceptible de ser intervingut de cara a una restitució total de la seva superfície original.
Consulta la secció Experimenta per a saber com fabricar paviment romà.
Estris i materials necessaris per fer un paviment romà

Imatge de part del estris i materials necessaris per a construir un mosaic romà, tal com expliquem a la secció Experimenta.
Estris i materials necessaris per fer un paviment romà - II

Estris i materials necessaris per a construir un paviment romà, tal com expliquem a la secció Experimenta.
Col·locació del rudus

Fotografia en detall de la col·locació del rudus, una part bàsica del paviment romà, tal com expliquem a la secció Experimenta.
Col.locació del statumen

Fotografia en detall de la col·locació del statumen, una part fonamental en la construcció del paviment romà, tal com s’explica a Experimenta.
Fotografia d'un test triturat

Imatge d’un test un cop triturat.
Els fragments ceràmics i la pols resultant ens servirà per construir un paviment romà, tal com expliquem a la secció  Experimenta.
Calç i sorra per fer el paviment romà

Fotografia en detall de la proporció de la calç i sorra necessàries per fer el preparat que usarem per a construir el paviment romà (vegeu la secció Experimenta).
Realització de la barreja per fer el paviment romà

Aquesta imatge mostra la pasta que obtenim en barrejar la calç, la sorra, les restes del test esmicolat i l’aigua.
Es tracta d’un material essencial per a fabricar el paviment romà, tal com s’explica a la secció Experimenta.
Barreja disposada sobre el statumen

Imatge de la barreja encara fresca, dipositada recentment a sobre del statumen. Es tracta d’un pas més en el procés de fabricació de paviment romà, tal com s’explica a la secció Experimenta.
Paviment romà

Imatge de la barreja ja eixuta i, per tant, del paviment ja realitzat.
Si vols fabricar paviment com ho feien els romans, consulta la secció Experimenta.
Paviment d'opus signinum

Imatge del tall visible un cop tret un dels laterals de la caixa del nostre paviment d’opus signinum.
Si vols fabricar paviment com ho feien els romans, consulta la secció Experimenta.

1 Comentari

  1. cristina

    Molt il.lustratiu!!. Us felicito!

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.