Experimenta

Diòxid de carboni en acció

27 febrer 2015 | ESO, Experimenta, Química

Fem experiments amb CO₂ congelat a 80 graus sota zero.
Afegint-hi aigua, el CO₂ passa de sòlid a gas d’una forma molt ràpida. Això ho podem aprofitar per crear bombolles de sabó amb “boira” a dins.

Quan es cremen materials com la fusta es veu que la massa disminueix. Això és així perquè una part del carboni de la fusta es combina amb l’oxigen durant la combustió i s’allibera com a CO₂, que s’incorpora a l’atmosfera. El científic francès Lavoisier, però, va fer experiments on va veure que determinades combustions no disminuïen sinó que augmentaven la massa. Per exemple, en cremar l’estany o el mercuri, la seva massa s’incrementa perquè s’ha incorporat oxigen., Igualment passa amb el ferro rovellat. Aquesta observació invalidava l’antiga teoria del flogist, un suposat element que semblava contingut dins dels cossos inflamables.
Al vídeo es veu com fem la combustió del magnesi en contacte amb el CO₂. És un procés que genera òxid de magnesi, llum i molta calor.
Els experiments han estat creats per científics de la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona, sobretot Josep Duran i Josep Anton Vieta, membres també de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D) de la mateixa Universitat. Els vídeos han format part del programa de divulgació Kopèrnik (Comunicàlia) i distribuïts a la xarxa de televisions locals.

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.