Pregunta

Què són els codis QR?

19 febrer 2014 | Pregunta, Tecnologia i enginyeria

Què són els codis QR? Com es generen?
Pregunta proposada per: Alba

 
Resposta: El codi QR és un sistema de codificació bidimensional (d’aquí que molts cops també s’anomenen codis bidi), que permet codificar la informació en una matriu de punts negres en fons blanc. El seu funcionament és similar al codi de barres. El terme QR ve de “Quick Response” a causa de la rapidesa amb què es poden processar.
Aquesta matriu de punts es pot generar per qualsevol programa que permeti generar la codificació QR. Al generador de codis QR se li passa allò que es vol codificar, ja sigui un missatge de text, un missatge telefònic, una pàgina web, una imatge i fins i tot un perfil de la xarxa social, i a partir d’aquesta informació genera el mapa de punts que identifica de forma única el que es vol codificar. A més a més, quan es genera un codi QR també es pot decidir el grau de redundància de la codificació, que determina la fiabilitat del codi QR a l’hora de ser descodificat.
Posteriorment, aquesta matriu de punts pot ser llegida per un programa lector de codis QR. Aquest programa descodifica el codi QR i de forma immediata ens mostra allò que prèviament s’havia codificat.
Generalment, un codi QR es pot generar fàcilment seguint els següents passos:

  1. Has d’anar a alguna web que t’ofereix el servei, normalment és gratuït. Per exemple: http://www.qrcode.es/es/generador-qr-code/

2.  Selecciona el contingut que vols codificar: adreça web, un missatge al telèfon, un text, etc.
3.  Introdueixes la informació que vols codificar, en el quadrat de text i fas clic a generar.
4. El codi QR es genera en un fitxer que pots baixar al teu ordinador.
Un cop has generat el codi QR, necessites una aplicació que permeti llegir codis QR, un lector de codis QR. Pots trobar versions gratuïtes d’aquestes aplicacions per a qualsevol tipus de mòbil del mercat que tingui càmera.
Qualsevol persona que tingui un lector de codis QR al seu mòbil podrà llegir qualsevol codi QR que s’hagi generat amb qualsevol programa que s’hagi utilitzat per generar-lo.
 
Dolors Royo Vallés
Professora Titular de la Universitat Politècnica de Catalunya
 

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.