Pregunta

Què representen els mandales al Tibet?

23 juny 2009 | Arts i Humanitats, Pregunta

Què representen els mandales? Aquesta i altres preguntes del Tibet.

 

 

Què representen els mandales al Tibet?
Jordina (Barcelona)

Mandala en tibetà és “kyilkor” i significa “el que envolta (kor) el centre (kyil)”. Pot representar l’estructura de l’univers o, en les seves representacions més místiques, pot representar els palaus/residències de deïtats budistes tàntriques. En tots casos, són eines que utilitzen els tibetans en la meditació i contemplació. Els mandales poden ser pintures de dos dimensions o estructures tridimensionals. Fins i tot, en alguns casos hi ha monestirs que són mandales per si mateixos i on cadascun dels seus temples és una peça més de la representació mandàlica –cas del monestir de Samye al Tibet-.

Com se us va ocórrer fer una expedició al Tibet?
Jennifer. 15 anys  (Badalona)

Des de fa molts anys ens dediquem a l’estudi de diferents vessant de la cultura tibetana. No és possible arribar al fons d’una cultura tan diferent com la tibetana, sense trepitjar el terreny i estar-s’hi una bona temporada. Cal combinar l’estudi profund amb allò que anomenem treball de camp i que es correspon amb l’expedició.

 

No va ho tenir por d'anar al Tibet?
Dámaris 15 anys  (Badalona)

No he tingut mai por dels tibetans. Són la gent més hospitalària que he conegut mai. Fan por d’altres coses al Tibet, però no els tibetans.

Quina vegetació hi ha en la zona?
Javier i Melody. 16 anys  (Badalona)

Depèn de les zones. El Tibet és un territori enorme que ocupa més de dos milions de quilòmetres quadrats, com tota Europa Occidental. Hi ha zones de l’est on fins i tot, hi trobaríem territori selvàtic amb micos, tigres i ossos. A les zones central i occidental on treballem nosaltres la vegetació és molt escassa. Plou poc, l’altura supera els 4.000 metres i el fred és present gairebé tot l’any. Per tant, pots imaginar-te una vegetació pròpia de la tundra bona part d’aquesta zona, sense un sol arbre.

 

Com es diu la vostra muntanya més alta?
Giovanni. 16 anys (Badalona)

La muntanya més alta del Tibet és el Txomolangma (o Everest, per als occidentals) i fa 8.848 m d’altitud. Ja sabeu que és la muntanya més alta del món. Jo, personalment, només he arribat a gairebé 6.000 metres. No sóc escalador.

 

Era amable la gent d’allà?
Sheila. 15 anys (Badalona)

Són la gent més hospitalària i amable que he conegut. Si passes pel costat, no et deixaran seguir sense convidar-te a la seva tenda nòmada. T’oferiran tot el menjar i beguda que tenen sense cobrar-te res de res i si poden ser d’ajut, no ho dubtaran mai.

 

Com es diu el riu més gran del Tibet?
Cristian. 15 anys (Badalona)

El riu amb una longitud més gran de la zona del Tibet central és el Yarlung Tsangpo o també conegut amb el nom de Brahmaputra, neix a la vora del mont kailash i desemboca a Bangla Desh.

 

Us afecta molt el canvi climàtic en el vostre entorn?
Mónica.15 anys (Badalona)

El canvi climàtic es nota al Tibet amb un progressiu augment de la temperatura de l’altiplà. Hi ha estudis que demostren que la temperatura ha pujat un grau en els darrers deu-quinze anys. Això té conseqüències sobre els llacs de la zona per exemple, ja que les glaceres es desfan i aporten més aigua als llacs. Algunes terres queden inundades per la pujada d’aigües.

Que us ha semblat més interessant de la cultura tibetana?
Àlvar. 13 anys. Pedreguer (Alacant)

La cultura tibetana és una de les més riques del continent asiàtic, en literatura, en filosofia, en arquitectura, en pintura, etc. Però també és rica en alguna cosa que oblidem sovint a casa nostra, els valors materials estan per sota dels espirituals. La societat tibetana al llarg de la història ha estat més preocupada en allò que anomenem "ment" que no pas en allò que anomenem "matèria". És més important sentir-se bé amb un mateix que no pas acumular riqueses que tard o d'hora haurem de deixar darrere nostre. Finalment, també t'he de dir que m’impressiona actualment la capacitat dels tibetans per resistir-se a l’assimilació cultural que els amenaça constantment.

 

Quin és l’idioma que es parla al Tibet? I el menjar més habitual?

Giovanni. 16 anys (Badalona)

La llengua és el tibetà, parlat per uns 7 milions de persones actualment. Té una escriptura pròpia formada per 30 caràcters.

Hi ha molts plats típics tibetans. Te n’esmento alguns: mo-mo (raviolis esfèrics de carn (verdures o formatge) cuinats al vapor, tsampa (farina torrada d'ordi barrejada amb te), sersha (Els bolets "carn d'or"), botifarres negres (gyuma), carn de be amb raves, etc.

 

Josep Lluís Alay

 

 

Kongbo

Contrastant amb el centre i l’oest del Tibet, les regions orientals com Kongbo i Kham estan cobertes de denses masses forestals, que malauradament la indústria xinesa que explota la fusta est&
agrave; aniquilant a un ritme gegantí, sense que es pugui fer res per evitar-ho.

A la imatge podem veure els boscos de Kongbo.

Mandala

Representació budista en forma de frescos del monestir de coves de Dungkar (Ngari, Tibet Occidental) datada als volts del segle XII.

Coneix més a fons la fe del tibetans amb el missatge La indestructible fe religiosa dels tibetans.

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.