Pregunta

Què és el Patrimoni Cultural?

14 juliol 2008 | Arts i Humanitats, Pregunta

Què és el Patrimoni Cultural?

Pregunta proposada per: Elies Martínez (Sabadell)

S'hi inclouen tots aquells productes humans que considerem que formen part de la identitat d'un determinat poble i que mereixen ser conservats. Així, és "Patrimoni" perquè és una herència que rebem dels nostres avantpassats i que volem conservar per tal de mantenir les nostres arrels, la nostra identitat, i és "Cultural" perquè no és resultat de la naturalesa sinó per l'acció conscient dels humans.

Normalment, quan se'ns parla de "Patrimoni Cultural" tendim a pensar en grans edificis, històrica i artísticament significatius, tal com Notre-Dame o les piràmides de Gizeh. O potser pensem en pintures i en escultures "clàssiques" tal com Las Meninas de Velázquez o El Moisés de Miguel Ángel.

Malgrat que, aquests exemples de Patrimoni Cultural no són els únics. No és necessari que hi hagi quelcom de material per tal de convertir-se en objecte de Patrimoni Cultural. Per exemple, els cants gregorians són, també, Patrimoni Cultural. Tampoc no és necessari que formi part de "l'alta cultura" per tal de ser-ho. Per exemple, una col·lecció de llegendes populars poden ser Patrimoni Cultural. Tampoc no és necessari que es consideri "Art": la medicina tradicional o els rituals religiosos es poden considerar, també, Patrimoni Cultural.

David Casacuberta

 

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.