Pregunta

Tectònica activa o neotectònica a Catalunya

15 juny 2010 | Geologia, Pregunta

Voldria saber si existeix tectònica activa o neotectònica a la serralada prelitoral sud de Catalunya. A Tivissa hi ha cicatrius del terratrèmol ocorregut aquí l’octubre de 1845 i poden haver-hi falles recents tallant el juràssic.

Pregunta proposada per: Joaquim Roset Piñol (Tivissa)

A la part meridional de dels Cadenes Costaneres Catalanes hi ha falles actives, com ho proven les característiques geomorfològiques (facetes triangulars, escarpaments en terrenys quaternaris, etc.) dels fronts muntanyosos, al peu dels quals es localitzen aquestes falles. La falla del Baix Ebre que delimita aquesta depressió al peu dels Ports, la falla del Pla de Burgar que constitueix el límit occidental del pla, la falla del Pla de Sant Jordi amb un escarpament en els terrenys quaternaris ben manifest i la falla del Camp que limita el Camp de Tarragona pel NW són falles amb activitat recent ben caracteritzada. La part meridional de la falla del Camp entre Montroig i el mar, amb un escarpament ben desenvolupat en els terrenys quaternaris, ha estat caracteritzada paleosísmicament: Durant els últims 125.000 anys s’han produït ruptures brusques de la superfície al llarg d’aquesta falla que van produir forts terratrèmols. L’últim hauria ocorregut fa uns 3.000 anys.

Qualsevol falla activa durant el Quaternari afecta tots els terrenys de la sèrie estratigràfica presents a la regió en qüestió, des del sòcol hercinià fins als terrenys del Quaternari. Per tant, a la part meridional de les Cadenes Costaneres Catalanes, les falles actives afecten el Juràssic, en superfície si aquest aflora o en el subsòl en cas contrari.

Les esquerdes que hi ha en els terrenys juràssics que afloren el barranc de Manou, al sud de Tivissa, formades durant el terratrèmol del 7 d’octubre de 1845, no són però la manifestació superficial de la falla que va produir aquest terratrèmol… Les esquerdes corresponen a les zones obertes entre cicatrius i les masses esllavissades d’esllavissaments provocats pel terratrèmol amb epicentre a Tivissa. La localització d’aquests esllavissaments ve condicionada per l’estructura del juràssic en aquest barranc i facilitada per les condicions creades pel gran aiguat del 9 de setembre, per culpa del qual fins i tot es va desbordar el riu Ebre. Les esquerdes del Bc. de Manou no són, per tant, una manifestació superficial de la falla que va produir el terratrèmol.

Dr. Pere Santanach Prat, catedràtic del departament de Geodinàmica i Geofísica de la UB

1 Comentari

  1. Joaquim Roset

    Gràcies per la informació

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.