Pregunta

Sobre volcans i erupcions

29 abril 2010 | Geologia, Pregunta

Bon dia. Em podríeu dir quan de temps sol durar l’erupció d’un volcà? I parlant de volcans i tipus d’erupcions, sabeu a quin tipus pertany el volcà d’Islàndia d’aquests dies? Moltes gràcies!

Pregunta proposada per: David (Lleida)

La duració normal de les erupcions volcàniques por ésser de diverses hores, fins i tot d’anys. Tot depèn del la composició del magma, del marc geodinàmic on es situa l’erupció (situació geològica de la zona), i del volum de magna disponible per a fer erupció. En el cas del volcà d’Islàndia, que està fent erupció aquests dies, es tracta d’una erupció petita (volum total de magna de l’ordre de 0.01-0.1 km3) de tipus estrombolià generada per un magna de composició màfica (basalt de dorsal oceànica) que ha tingut una fase paroxismal freatomagmàtica provocada per la barreja d’aigua procedent del desglaç de la gelera amb el magma. Aquesta fase de més explosivitat, juntament amb les condicions atmosfèriques particulars que s’han donat aquests dies, és la responsable del problema de la distribució de les cendres sobre l’Europa continental i del caos aeri que això ha provocat.

Joan Marti, vulcanòleg de l’Institut Jaume Almera de Barcelona i secretari general de l’Associació Internacional de Vulcanologia

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.