Pregunta

Quines diferències hi ha en l'ecosistema entre l'hivern i l'estiu.

14 juny 2008 | Biologia, Pregunta

Després de llegir el llibre d’en Carles Pedrós, li vull preguntar quines diferències ha trobat en l’ecosistema entre l’hivern i l’estiu.

Pregunta proposada per: Mª Carme Pavón López, Sant Joan Despí

Benvolguda Maria Carme, en primer lloc gràcies per haver llegit el llibre i me’n alegro que t’hagi empès a fer-te preguntes. Evidentment, les diferències entre l’estiu i l’hivern a les zones polars són dramàtiques.

En la zona en la que estem treballant nosaltres, l’ecosistema hivernal està dominat pel gel, mentre que l’estival és un ecosistema aquàtic planctònic molt semblant a la resta d’oceans. Els óssos polars, per exemple, passen l’hivern caminant per sobre el gel a la recerca de foques. Però a l’estiu se’n van cap a terra, excaven un cau en la neu o el terra i es posen a dormir fins que arribi el fred. En canvi, els microorganismes de l’aigua (el plàncton) són entre 10 i 100 vegades més abundants i productius a l’estiu que a l’hivern. De fet, això ja ho sabíem . La novetat de les nostres campanyes és que a l’hivern hem trobat microorganismes molt més actius del que ens pensàvem que fos possible, encara que aquesta activitat sigui 100 vegades inferior a l’estival.

Per a més informació, consulta el Diari de recerca, on aquests dies estem informant a bastament sobre la vida a l’oceà Àrtic.

Cordialment,

Carles Pedrós Alió  

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.