Pregunta

Quina era la velocitat dels dinosaures?

03 novembre 2014 | Biologia, Pregunta

Respon Àngel Galobart (Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont): “a partir de les petjades d’un dinosaure carnívor, la velocitat màxima s’ha establert en uns 44 km/h, la mateixa que assoleix l’atleta Usain Bolt”

Preguntes proposades per Ivan:  “Quina velocitat podia assolir el dinosaure més ràpid? Hi havia dinosaures sense dents? Quin era el pes del dinosaures més gran del món?”
Resposta: La velocitat dels dinosaures es pot establir a partir de les petjades (anomenades icnites) fossilitzades que s’han trobat en molts llocs del món. A partir de la distància entre cada peu, la mateix mida del peu i l’estimació de l’alçada del maluc es pot fer una formula matemàtica que ens dona la velocitat de l’organisme.
En el cas dels dinosaures, a partir de les petjades d’un dinosaure carnívor (teròpode) s’ha establert una velocitat màxima de 12 metres per segon, uns 44 quilòmetres per hora, és a dir la velocitat que assoleix l’atleta jamaicà Usain Bolt per fer el rècord del món de 100 metres.
Hi havia dinosaures sense dents?
Si que hi havia dinosaures sense dents i, curiosament, corresponen a especies pertanyents al grup dels dinosaures teròpodes o carnívors. Serien dinosaures molt semblants als ocells actuals amb un bec corni, com el famós oviraptor de Mongòlia. Ens hem d’imaginar una àliga bastant gran, en alguns casos fins a uns 3 metres d’alçada, que és l’alçada que s’ha calculat pels individus del gènere Gigantoraptor.
Quin pes feia el dinosaure mes gros del mon?
Tot i que contínuament surten nous dinosaures de mides gegantines a partir d’ossos aïllats, és millor tenir en compte esquelets amb molts elements anatòmics recuperats, com és el cas d’Argentinosaurus, un dinosaure que va viure a Argentina fa uns 90 milions d’anys. A partir dels elements de l’esquelet s’ha calculat una longitud d’entre 30 i 35 metres i el càlcul de pes, tot i que és variable segons els investigadors que l’han calculat, estaria al voltant d’uns 80.000 quilos, és a dir, 80 tones.
Respostes proporcionades per: Àngel Galobart, cap del grup de recerca del Mesozoic del Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP).
 

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.