Pregunta

On puc trobar informació sobre els acceleradors de partícules?

15 gener 2014 | Física, Pregunta

Estic fent un treball de recerca sobre, bàsicament, el bossó de Higgs i per tant necessito parlar dels acceleradors de partícules (ciclotró i sincrotró) i he buscat en moltes pàgines webs i llibres i en cap font he trobat amb fiabilitat cap informació completa pel que fa als acceleradors de partícules, estructura i funcionament. Em preguntava si em podríeu facilitar alguna pàgina web, informació o llibre que em facilités aquesta informació. Gràcies.

Pregunta proposada per: Mar Ollé Casas

Benvolguda Mar, et recomanem que accedeixis a la web del CERN, l’Organització Europea per a la Recerca Nuclear. És la infraestructura científica més important del món sobre física de partícules. Hi trobaràs explicacions sobre els acceleradors de partícules i els detectors que fan servir així com els experiments realitzats.  I en particular hi ha informació sobre l’LHC (Large Hadron Collider), l’accelerador més potent mai construït, que s’ubica en un túnel de 27 quilòmetres a 175 metres sota terra. Aquest accelerador és on s’han trobat evidències de l’existència del Bosó de Higgs gràcies als detectors  ATLAS i CMS.
A un nivell més lúdic, et recomanem la simulació Controla un Accelerador de partícules, creada també pel CERN. En aquest joc es demana als usuaris que accelerin protons tot controlant la polaritat d’un seguit d’estructures. Més endavant caldrà regular la intensitat d’un seguit d’imants o focalitzar els paquets de protons. Finalment, se simula una col·lisió de protons. És una aplicació ben senzilla que ajuda a entendre com funcionen els acceleradors.
Finalment, a Catalunya disposem d’un accelerador: la llum de sincrotró ALBA. Trobaràs informació a diversos llocs, com ara aquesta página de la UAB i aquesta de la Generalitat.
David Segarra
 
 
 

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.