Pregunta

Què mengen les meduses?

06 març 2014 | Biologia, Pregunta

Què mengen les meduses?  Com neden? Són toves?

Pregunta proposada per: Ainara

Resposta: Les meduses són animals carnívors i mengen tota mena d’animals petits, majoritàriament dels organismes del zooplàncton. Per exemple, mengen copèpodes ( uns crustacis que no fan més d’un centímetre).
Les meduses s’alimenten també de larves o juvenils de peixos.  S’ha observat que meduses del gènere Aurelia, d’uns 50 centímetres de diàmetre, quan troben un banc d’arengs n’arriben a capturar uns 10 exemplars per hora. Aquest voracitat està afavorida per la velocitat amb la qual digereixen les preses una vegada s’introdueixen en la seva cavitat gàstrica. Això fa que la incidència de les meduses sobre les poblacions de peixos pugui ser molt negativa.
A Els problemes de la desmesurada pressió pesquera expliquem amb més detall perquè quan disminueixen els peixos s’incrementen les meduses.
Com neden?     Les meduses neden molt a poc a poc, triguen un minut a recórrer 10 metres, però es poden desplaçar molt ràpidament gràcies a les corrents marines que les arrosseguen. Si més no, són molt lentes en la natació o desplaçament horitzontal, en canvi, són molt ràpides en el sentit vertical: migren (és a dir, es mouen de dalt a baix o en sentit contrari) més de 100 metres de fondària en menys d’una hora.
Són toves?   Sí, són com un flam o un púding. Tenen més del 95% d’aigua i això fa que semblin com un globus inflat i ple d’aigua.
Us recomanem que visiteu el projecte Un mar de meduses, on hi expliquem moltes dades fascinants d’aquests sorprenents animals.
Josep Maria Gili
 

 

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.