Pregunta

Què és la flotabilitat?

17 desembre 2014 | Física, Pregunta

Què és la flotabilitat?

Pregunta formulada per Montserrat

Respon Jordi Mazon, Departament de Física Aplicada – BarcelonaTech: “La flotabilitat és aquella capacitat que té un cos per mantenir-se dins d’un fluid, sense enfonsar-se i tocar al fons.”
Resposta: quan un cos és submergit en un fluid, aquest fluid exerceix una força sobre el cos que intenta compensar el seu pes; és  l’anomenada empenta o empenyiment, proposada per Arquímedes al voltant del segle IV aC. Segons el valor d’aquesta força parlem de més o menys flotabilitat del cos. Si l’empenta és més gran que el pes del cos que submergim, l’objecte sura sobre la superfície del fluid, mentre que si l’empenta és petita diem que té poca flotabilitat, i tendirà a enfonsar-se dins del fluid.
L’empenta depèn fonamentalment de tres variables: la densitat del fluid, l’acceleració de la gravetat i del volum del cos que submergim en el fluid. Un mateix objecte, amb el mateix volum, té més flotabilitat en aigua salada (major densitat) que en aigua dolça (menor densitat).
Cal tenir present que l’empenta apareix sempre que un cos se submergeix en un fluid. Sobre nosaltres, com qualsevol cos que estigui dins de l’aire de  l’atmosfera (que és també un fluid), estem sotmesos a una empenta.
Jordi Mazon, Departament de Física Aplicada – BarcelonaTech

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.