Pregunta

Quantes cèl·lules tenim?

30 octubre 2012 | Biologia, Pregunta

Tenim uns 50 bilions de cèl·lules. Una noia de, posem, 35 anys i 50 quilos en té un nombre similar a les que té un varó de la mateixa edat, més alt, de 75 quilos? És a dir, les cèl·lules són més?, o simplement són més grans?

Pregunta proposada per: Jaume Casas Casanellas (Sant Sadurní d’Anoia)

Cada persona té un nombre diferent de cèl·lules, que a més a més va canviant, en funció de l’equilibri que s’estableix entre les que van morint i les que es van formant de nou, per reproducció de les cèl·lules del mateix cos que permeten la renovació dels teixits (les anomenades cèl·lules mare de teixit).

De forma general, es diu que una persona és formada per entre 50 i 100 bilions de cèl·lules. En aquest context, de forma general una persona amb més massa corporal tindrà més cèl·lules al seu cos que una amb menys massa corporal, però no es pot dir que una persona que pesi 50 quilos tingui la meitat de cèl·lules que una que en pesi 100.

Una persona amb més massa corporal tindrà més cèl·lules, però algunes de les seves cèl·lules seran també més grosses, especialment  (de fet, quasi exclusivament) les del teixit adipós, el volum de les quals és molt variable.

David Bueno, professor de Genètica de la UB

 

Us recomanem el visionat d’aquesta animació sobre el funcionament intern de la cèl·lula.

 

 

1 Comentari

  1. Jaume Casas Casanellas

    Li agraeixo molt, Sr. David, la seva amable resposta. No puc pensar ja en que siguin un número de cèl·lues estàndar per tothom, posem entre 50 i 100 bilions i que també el tamany difereix, especialment en les teixit adipós. I és que n’estava una mica tip de llegir a tot arreu que el cos humà té uns 50 bilions de cèl·lules. La proporcionalitat és doncs en el nombre i en la grandària.
    Moltes gràcies.

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.