Pregunta

Per què surt la boira al matí ? Com es produeix?

15 desembre 2008 | Física, Pregunta

Per què surt la boira al matí ? Com es produeix?

Pregunta proposada per: Asitou (IES Vallvera)
La boira surt al matí perquè durant les nits aserenades la superfície del terra es refreda notablement degut a que emet calor cap al cel i en rep molt poca. En aquestes circumstàncies, l’aire a prop del terra també es refreda, mentre que per a l’aire de més amunt el refredament és molt petit. Com a conseqüència sobre la vertical d’un punt del terra la temperatura de l’aire augmenta amb l’alçada. Quan passa això es diu que hi ha una inversió de temperatura. En les inversions l’aire gairebé no es pot moure verticalment i per tant la humitat a prop del terra no es pot distribuir cap amunt. Si l’aire té molta humitat (proximitat a rius, vegetació, etc.) i el refredament durant la nit és important el vapor es condensa en forma de gotetes, com una mena de núvol enganxat a terra: és la boira. S’anomenen boires de refredament i són típiques del matí a llocs on l’aire humit s’estanca com a les valls.
 
No obstant això, hi ha d’altres tipus de boires que són degudes a la interacció de masses d’aire càlid que passen sobre un terreny més fred, però no són matinals. S’anomenen boires d’advecció. Un exemple serien les boires costaneres de la Mediterrània a la primavera.
 
Jeroni Lorente
Catedràtic i director del Departament d’Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona 
Boira

T’has preguntat mai per què surt la boira al matí? I com es produeix? Ho podràs descobrir a l’apartat de pregunta als equips científics!

Boires de refredament a les valls

T’has preguntat mai per què surt la boira al matí? I com es produeix? Ho podràs descobrir a l’apartat de pregunta als equips científics!

A la imatge, boires de refredament a les valls.

 

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.