Pregunta

Per què la papallona Vanessa atalanta pon els ous damunt les ortigues?

10 novembre 2016 | basic, Biologia, Pregunta

Respon Constantí Stefanescu:  “no és un comportament relacionat amb la defensa sinó el resultat d’un procés evolutiu.  De fet, els ous i les erugues d’atalanta són atacats per nombrosos depredadors, sobretot petites vespes i mosques”

 
Pregunta formulada per Manel Cañaveras: per què la papallona Vanessa atalanta pon els ous damunt les ortigues? És per defensar-los dels animals?  
Resposta de Constantí Stefansecu: La posta de la papallona Vanessa atalanta es fa sobre l’ortiga, però també sobre la morella roquera (Parietaria officinalis), una planta que també és una Urticàcia. No és un comportament relacionat amb la defensa sinó el resultat d’un procés evolutiu que permet a cada espècie de papallona utilitzar com a recurs tròfic (recurs alimentari) de les erugues unes poques plantes, dotades d’un arsenal bioquímic particular.
Gràcies a aquest procés evolutiu les erugues de l’atalanta (i d’altres espècies emparentades, com el paó de dia, la c-blanca o la papallona de les ortigues) són capaces d’alimentar-se de l’ortiga, mentre que altres espècies de papallones no perquè no tenen les adaptacions metabòliques per fer-ho.
De fet, els ous i les erugues d’atalanta són atacats per nombrosos depredadors i, sobretot, paràsitoides (petites vespes i mosques que ponen els ous dins el cos de les erugues o dins dels ous) tot i viure a les ortigues.
Constantí Stefanescu, coordinador de l’àrea de recerca en lepidòpters del Museu de Granollers, i coordinador del Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS), una xarxa de seguiment de la biodiversitat que compta amb més d’un centenar d’estacions repartides per Catalunya, Andorra i les Balears.  Pàgina web sobre Constantí Stefanescu
 

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.