Pregunta

He trobat un falciot negre. Què em recomaneu que faci?

07 maig 2009 | Biologia, Pregunta

He trobat un falciot negre al pati de casa meva. L?he posat a un lloc alt perquè volés i ho ha intentat 2 cops, però cau. El tinc a un lloc fosc i tranquil. Què em recomaneu que faci?

Pregunta proposada per: Barbara

El falciot és una espècie insectívora que viu la major part del seu temps en vol. S’alimenten i dormen volant. Està mal adaptat a emprendre el vol des d’una superfície plana i sovint necessiten “llençar-se” des de certa alçada per reempendre el vol. Ja sigui per alguna petita col·lisió o per haver entrat en algun cel obert d’edificis de pobles o ciutats on crien, si cauen a terra els pot costar massa arrencar a volar per si sols. Podem provar d’ajudar-los dejant-los anar des de certa alçada o amb un petit impuls cap al cel, sempre vigilant que si no volen no caiguin al terra des de massa alçada. Degut a la seva dieta és difícil alimentar-los a casa i hem de tenir en compte que sense poder volar, consumeixen molta energia i de seguida es deshidraten. Això doncs, la millor opció és avisar al Cos d’Agents Rurals que vindran a buscar-lo i el portaran a algun dels centres de recuperació de fauna que hi ha a Catalunya. Per contactar amb els agents rurals podeu trucar al Control Central de Barcelona al 935617000.

Oriol Clarabuch

15 Comentaris

 1. Gemma

  Tenim un falciot des de fa 10 dies. El vam trobar molt malament i l’hem recuperat amb molta paciència. Ara està espavilat i gran i crec que a punt d’emprendre el vol. Espero que sigui capaç de viure tot sol.

  Respon
 2. John Mai

  Carai! A mi m’ha passat el mateix aquest 22 d’abril. Està contussionat; te un ull inflat però res trencat. L’estic fent cures amb colírio -sembla que li va bé- i alimentant amb paté d’aquest per animals; avui sembla molt més aixerit que no pas ahir. Te una força descomunal a les cames i ungles.

  Respon
 3. Manel

  Soc d’un poblet de Alacant i l’altre dia vax trobar un al carrer que no podia volar.. El vax portar a casa i durant uns dies li vaig donar pà amb aigua. Li obria el bec suaument, i li soltava xicotets trossos de pà mullat. Despres de uns quants dies el vaig soltar i va alçar el vol cap al cel. Prova en donar-li el mateix k jo.

  Respon
 4. Laura

  m’he trobat un falciot negre a terra, es petit i fa una setmana i mija que el tinc a casa. el tinc en un llok fosc i calent, de menjar li dono pa am aigua i una mika de pernil dolç tallat petit, li costa molt menjar i no li trobo cap millora, estic desesperada ja que nomes tinc ganes k pugui agafa el vol, pero no sen surt! si truco a aquesta gent mel vindras a bsukar? no se que fer sisplau ajudeume! per cert,

  Respon
 5. Marta

  Jo ahir també em vaig trobar un falciot negre a la terrassa de casa meva. No pot volar, el pobre no para d’intentar-ho, però no ho aconsegueix. Estic preocupada perquè li he intentat donar de tot per menjar però no hi ha manera. No vol obrir la boca de cap de les maneres. Què haig de fer? Li haig d’obrir la boca a la força i posar-li el menjar?
  Em recomeneu que truqui aquest número de telèfon?
  Moltes gràcies

  Respon
 6. Lorena (Recerca en Acció)

  Des de Recerca en Acció aconsellem a totes les persones que es trobin en una situació similar que avisin al Cos d’Agents Rurals.

  Respon
 7. Marta

  JA ESTÀ!!! HO HE ACONSEGUIT!!!
  La veritat és que no m’esperava que la seva recuperació fos tant ràpida! M’he passat tot el matí intentant ensenyar-li a volar, fent proves tirant-lo enlaire, etc. i, al mateix temps, li anava donant pa sucat amb aigua. Al final en una d’aquestes proves ha aconseguit volar i no caure i ha marxat volant. A més, s’ha trobat que al cel hi havia altres falciots negres i s’ha afegit amb ells.
  Ara ja no sé on és, però estic molt contenta d’haver-ho aconseguit!!!

  Respon
 8. Recerca en Acció

  La millor opció és que aviseu al Cos d’Agents Rurals. Ells vindran a buscar-lo i el portaran a algun dels centres de recuperació de fauna que hi ha a Catalunya. Per contactar amb els agents rurals podeu trucar al Control Central de Barcelona al 935617000.

  Respon
 9. fina

  jo també he trobat un falciot , es molt petit, menja pernil dolç, i li dono aigua, estic molt contenta perque veig que esta molt espabilat i es recupera, ja fa dos dies que el tinc, esperere que tingui força per poguer volar

  Respon
 10. Marta

  He provat això que dieu de donar-li pa amb aigua i ara ja menja!!! Estic molt contenta. A més, també he provat de llençar-lo jo suaument cap amunt, ja que ell sempre ho provava des de terra i a millorat molt!!! Ara vola uns 10 o 12 metres seguits. Espero que la seva recuperació segueixi així de ràpid.
  De moment esperaré una mica a trucar al cos d’agents rurals, però si veig que la cosa s’estanca i no millora, trucaré sens falta!!!
  Moltes gràcies Lorena.

  Respon
 11. Júlia

  Jo també he trobat un falciot negre, beu quan jo l’hi dono aigua però no menja res de res. Estic preucupada però segiré els consells que m’heu donat, moltes gràcies.

  Respon
 12. Mercè i Gemma

  Nosaltres també hem trobat un falciot negre (al Ripollès). Ens ha costat un xic d’identificar però finalment ho hem aconseguit i ara veiem que molta gent es troba amb situacions semblants. Li hem donat un xic d’aigua i s’ha revifat bastant. Ara li donarem pa sucat amb aigua i demà intentarem que voli.
  Gràcies per l’ajuda!! Ens heu donat idees, a veure si aconseguim fer-lo volar!

  Respon
 13. Mercè i Gemma

  Ahir ja el vam fer volar. La veritat és que no li va costar gaire.

  Respon
 14. marc

  Hem trobat un falciot negre amb una ala més gran que l’altra i no pot volar, què fem?

  Respon
 15. Núria

  Avui hem trobat un falciot al carrer, l’hem portat al veterinari, i ells ens han dit que trucaran als forestals, que el netejaran i el curaran. Estem molt contents perquè ens pensavem que es moriria.

  Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.