Pregunta

El temps d'incubació d'un ou

19 octubre 2010 | Biologia, Pregunta

Al treball de recerca de 2n de Batxillerat estudiem el desenvolupament de l’ou fins arribar a pollet. Podem accelerar el procés augmentant la temperatura de la incubadora o alterant una altra variable?

Pregunta proposada per: Pilar Balcells (Barcelona)

Bona pregunta. Tenim dues respostes:

Els qui saben molt d’això són els avicultors que mantenen les incubadores. El cert és que accelerar, accelerar, no crec que es pugui accelerar més del temps d’incubació mínim (determinat per a cada espècie).  Però si que es pot és retardar. De fet, es poden posar els ous en una nevera fins una setmana (d’aquesta forma s’atura el creixement) i després posar-los tots a l’incubadora alhora perquè es desenvolupin de forma sincronitzada i neixin tots alhora. Els factors més importants són la temperatura i la humitat. En aquest enllaç podeu trobar més informació.

Roser Velarde
Universitat Autonoma de Barcelona

Es pot retardar la incubació i de fet és una estratègia que fan molts ocells per sincronitzar l’eclosió: la majoria no comencen a covar fins que han acabat la posta sencera. Pel que fa a la pregunta, intueixo (no ho sé amb seguretat) que amb major temperatura la incubació es pot accelerar una mica, però el desenvolupament embrionari necessita d’un mínim de dies que no es pot retallar. Jo suposo que amb major temperatura potser es pot arribar a guanyar un o dos dies d’aquest procés. Potser en espècies amb una incubació més llarga es pugui escurçar molt més que això.

Raül Aymí
Institut Català d’Ornitologia
www.ornitologia.org

2 Comentaris

  1. pilar balcells

    Gràcies per les respostes, intentarem retardar l’eclosió del pollets refredant els ous. Li proposaré a la meva alumna perquè així ho reflecteixi al seu Treball de Recerca.

    Respon
  2. Pedro Rodriguez Dalmau

    MAGRADA MOLT EL TEU VIDEO. SOC DE BANYOLES. TINC 13 ANYS. SOC UN FAN TEU! MENCANTES MUUUUUA!

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.