Pregunta

El color de l'aigua

06 octubre 2010 | Biologia, Física, Pregunta, Química

Les geleres són blaves per la filtració de la llum, però l’aigua dels rius que generen també és blava i els llacs glaciars també. Perquè, si la llum del sol actua sobre el gel i no sobre l’aigua i a més si corre?

Pregunta proposada per: Anna Torner (Barcelona)

Les glaceres són blanques per la neu i reflecteixen la llum (és el que es coneix com efecte albedo en castellà). Quan la neu es fon i el gel esdevé vell, ja no reflecteix la llum sinó el color blau del cel. Per altra banda, l’aigua del mar és blava perquè reflecteix el color del cel, blau. En funció de si el cel està més fosc o més clar, també canvia el color de l’aigua superficial que és l’aigua que podem veure. Quan l’aigua surt de les glaceres reflecteix el color del cel però és més o menys transparent segons la fondària de l’aigua. Per exemple, quan hi ha poca fondària l’aigua és quasi transparent i quan hi ha prou aigua com per reflectir el color del cel, el mar es veu de color blau. Recordo que les glaceres quan tenen molta neu és aquesta la que reflecteix la llum i, per això, són blanques com el color de la neu, només quan la neu es fon el gel de sota es comporta com l’aigua i agafa el color del cel.

Dit d’una altra manera, l’aigua descompon l’espectre de la llum incident en la superfície de manera que els colors d’ona més curta s’absorbeixen abans (el vermell, per exemple). El color que s’absorbeix més tard és el blau que és el que penetra més. És a dir, que a major fondària del mar, el seu color serà més blau fosc. En canvi, en aigües superficials l’aigua sembla verda perquè el verd és la part de l’espectre de la llum que s’apropa més al blau. En les glaceres, quan es fon la neu, el gel es comporta com l’aigua i absorbeix progressivament l’espectre de colors de la llum blanca quedant el blau (o a vegades el verd) ja que és el que penetra més.

Josep-Maria Gili, biòleg marí

3 Comentaris

 1. clara (11 anys)

  semblo bastant petita però buscava una web on dies tot lo de l’aigua del color, olor, gust…. I AQUESTA M’HA FUNCIONAT!
  gràcies!

  Respon
 2. Anna Torner

  Hola, tot això ja ho entenc, però no…no sé ben bé perquè, però us imagineu com queda l’aigua després d’abocar-hi una mica de tempera de color blau clar…? doncs així són els rius i els llacs que esdevenent amb l’aigua del desglaç. I amb dies de núvols. En concret els llacs que generen els braços del Briksdal i del Nigardsbre de la glacera del Jostedals, de Noruega. Ni feia ni sol ni el dia era clar.
  Salut

  Respon
 3. marcperez

  Hola, són molt guais aquestes preguntes

  Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.