Pregunta

Com volen els ocells?

15 novembre 2017 | basic, Biologia, Pregunta

Pregunta formulada per Joan Burcet: Vull saber com es produeix el moviment rotatori d’alguns ocell en funció de quan baten les ales i quan les eleven
Resposta d’Abel Julien, responsable de Divulgació i Formació del Institut Català d’Ornitologia: És una bona pregunta i més difícil que no sembla. La ciència ha trigat bastant a saber quin és el mecanisme exacte pel qual un ocell s’enlaira i vola cap endavant. En el cas dels colibrís, molt més complicat, comencem a entendre-ho ara.
Aquí és clau la forma de les ales i de les plomes. Si fossin totalment planes, el ocells pràcticament no podrien volar però tenen una forma lleugerament convexa cap amunt; això fa que es produeixi l’efecte Bernoulli que, explicant-ho molt sintèticament i, per tant, amb certa imprecisió, és un fenomen que fa que quan l’objecte (ala o ploma) talla l’aire, es produeix una disminució de la pressió en la part convexa (el dalt de l’ala) i un augment a la part còncava (el dessota). Això provoca una força que en diem de “lift” que empeny l’ocell cap amunt per l’acció de l’ala. Les 10 primeres plomes de la punta de l’ala també tenen aquesta forma abombada i quan l’ocell batega l’ala cap avall, aquestes plomes, més o menys perpendiculars al terra en aquest batec, generen una força de “lift” en aquest cas cap endavant (aquesta força és independent de la gravetat, només depèn de per on passa l’aire en la superfície abombada).
En la pujada de l’ala, l’ocell pràcticament la plega i es toca el cos per no generar fricció que l’impulsi cap avall. El moviment és tan ràpid que gairebé és imperceptible per nosaltres però si veiem imatges a càmera ultralenta es veu perfectament (podeu trobar-ne moltes a Internet). El batec de les ales, doncs, no és pla amunt i avall; té un cert component rotatori però és evident que l’ocell no “rema” i en canvi va molt de pressa cap endavant. La forma d’aquestes 10 primeres plomes de l’ala és la clau per aconseguir aquesta força propulsora.
Abel Julien
Unitat de Divulgació i Formació
Institut Català d’Ornitologia
Accedeix al blog ornitològic d’Abel Julien
 

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.