Pregunta

Com puc atreure els ratpenats?

31 març 2016 | Biologia, Pregunta

Pregunta formulada per Marc:  Visc en un petit mas al Baix Empordà, a tocar d’unes vinyes, i voldria saber com puc atreure els ratpenats.  Pel que he llegit, crec que si visquessin a prop de casa m’ajudarien a controlar els mosquits i d’altres insectes, com ara la papallona del raïm. Em sembla que es poden instal·lar nius i refugis per atreure’ls, però hi ha molts models i no sé quin pot ser més adequat.  Gràcies!
Resposta d’Adrià López Baucells: Atraure ratpenats a prop de casa no és una tasca fàcil, però pot ser molt interessant i motivador. Existeix un bon grapat de caixes diferents, des de models seriosos i robusts, fins a innovacions molt més artístiques i atrevides, pensades més de cara a la part estètica del paisatge. De fet, tu també pots crear la teva pròpia caixa si ets “manetes” i personificar-la al teu gust o comprar-ne de noves en tendes naturalistes o per internet. En tot cas, de l’enorme ventall de caixes que pots trobar, sí que hi ha unes quantes “normes” que cal seguir per incrementar l’èxit del teu projecte.
Com instal·lar-les:
– Col·loca-la sempre entre 2,5 i 3 metres d’altura com a mínim (lluny d’accés de veïns o altra gent que puguin obrir la caixa o destorbar els animals)
– Pots instal·lar-la tan en el tronc d’un arbre (o equivalent) com a la façana d’una casa.
– Evita un accés fàcil per sota i proper (per exemple una base de finestra, una roca propera, o branca, encara que sigui fina) on puguin situar-se depredadors que cacin els ratpenats en sortir de la caixa. Els gats o les garses, per exemple, poden aniquilar una colònia sencera de ratpenats si tenen un accés “a mà”.
– Si vius en una zona molt calurosa on hi toca el Sol de ple, com ara la plana de Lleida, o als camps del Delta de l’Ebre, busca un lloc una mica resguardat del Sol però que tingui unes hores de llum durant el dia com a mínim. Juga amb els colors… Si vius en un lloc molt fred, tria caixes negres (que acumulen calor), però si vius en ambients molt calurosos, opta per les de fusta o de colors clars.
– Assegurat que les caixes estiguin ben segellades per dalt (que no els entri aigua).
– Assegurat que els orificis per on entren els ratpenats no siguin gaire grans (>1,5 cm ja és massa!), perquè sinó els ocells t’ocuparan la caixa i no deixaran espai pels ratpenats!
– Evita situacions amb molt vent o corrents fortes que els impedeixin una bona entrada dins la caixa.
– Intenta buscar ambients tranquils, amb vegetació i punts d’aigua propers com basses o rius (allà és on troben aliment i probablement trobaran la teva caixa amb més facilitat.
– Assegura’t que la superfície interna de la caixa és prou porosa i rugosa com perquè un ratpenat s’hi aferri amb força amb les seves potes.. Pensa que són molt petits i necessiten una bona rugositat per no relliscar caixa avall! Si la fas tu, pots marcar la fusta amb un ribot o qualsevol eina rasposa.
De totes maneres pensa que l’èxit d’una sola caixa col·locada en un ambient urbà depèn de molts factors i no és comú que s’ocupin massa ràpid. La natura és imprevisible i sorprenent, i encara ens falta molt de camí per entendre com funciona un sistema tan complex!
L’èxit de la teva caixa o caixes dependrà sobretot de la quantitat de cases velles (amb esquerdes i petits refugis) que hi hagi a prop i on els ratpenats ja tinguin espais on refugiar-se. Si hi ha massa disponibilitat de refugis per la zona és difícil que decideixin canviar de “casa” i venir a la teva; però si en canvi estàs en una zona on no hi ha massa escletxes, ni orificis, ni arbres vells o cases derruides, segurament tens més probabilitats de que hi entrin ratpenats.
En tot cas recorda que instal·lar caixes és una experiència molt interessant i que l’èxit de la teva caixa pot variar molt i molt. He vist caixes que s’ocupen en uns pocs mesos (sobretot en aiguamolls), altres que han tardat 10 anys o més a que hi entri algun ratpenat, i altres que no s’han ocupat mai (en zones molt urbanitzades).
De totes maneres, per qualsevol dubte relacionat pots entrar en contacte amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers, des d’on et podran ajudar en el que faci falta.
Molts ànims i tan de bo tinguis sort amb el teu projecte!
Ah si! I una última cosa. Nosaltres anomenem aquestes caixes amb el nom de “caixa-refugi” i no “caixa-niu”, ja que els ratpenats no fan niu. En principi ells hi entren i s’hi refugien sense modificar-ne el seu interior.
Moltes gràcies per la teva pregunta i interès!
Adrià López Baucells
 

Imatge: Cos d’Agents Rurals del Priorat, en col·laboració amb tècnics i la brigada del  Parc Natural de la Serra de Montsant, en el moment de col·locar un seguit de caixes refugi per a ratpenats a Cornudella de Montsant.

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.