Pregunta

Com pot afectar tenir sempre obert el router?

21 març 2012 | Pregunta, Tecnologia i enginyeria

Com pot afectar tenir obert sempre el router, especialment durant en el descans nocturn en un habitatge? Quina distància de l’aparell és la més adequada? Jo com a prevenció el tanco a la nit.

Pregunta proposada per: Antoni Casanovas

Per als qui es preocupen per les radiacions dels aparells de comunicacions, cal saber que aquestes depenen de tres factors: potència de transmissió, distància i nivell d’activitat.

1/ Potència

El Wi-Fi es mou entre els 32 mW (15dBm) que emet típicament un portàtil als 100 mW (20 dBm) que emet un punt d’accés com el router wi-fi. En el pitjor dels casos, això representa menys de la meitat de la potència que pot emetre un telèfon mòbil. Per tenir més comparacions, està uns 50dB per sota del que radia un forn microones.

2/Distància

La propagació de les ones en entorns domèstics fa que es perdi potència més ràpidament que en entorns oberts. Només allunyant-se un metre de la font radiant, la potència s’ha reduït entre 1000 i 10.000 vegades. Als 5 metres s’ha dividit per 150.000 i als 10 m per prop de 2.000.000 (el número exacte dependrà de la presència d’envans, materials de construcció, mobles, etc.).

3/ Activitat

El router només radia si està transmetent dades (si esteu descarregant informació al vostre portàtil, tablet PC, telèfon…). Si a la nit no teniu cap activitat, el router no radia res (bé, en realitat, encara que no hi hagi activitat, el router encara transmet un 0,04% del temps).

Conclusió

Si en prop de 20 anys d’ús generalitzat dels telèfons mòbils no s’ha demostrat científicament cap efecte nociu i, per tant, hom admet el risc de posar-se un telèfon mòbil a l’orella de tant en tant, menys ha d’amoïnar tenir encès el router Wi-Fi, que emet menys potència, a un metre de distància, i sense que estigui transmetent.

Eduard Garcia, investigador de la UPC

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.